Quantcast
ελαφρές νεφώσεις 7° C 7° C | 7° C
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ντένης Πλέσσας | «Η ένταξη της Ελλάδας στο F-35 θα πραγματοποιηθεί με την απόκτηση 18 – 24 αεροσκαφών»
Defence Redefined
Published on 12/01/2021 at 19:01

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό και στην εφημερίδα, «ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ», την μακροβιότερη εφημερίδα των Πατρών, παραχώρησε ο  Ντένης Πλέσσας, ο ελλαδίτης αντιπρόεδρος των Παγκοσμίων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Lockheed Martin Aeronautics/International. 

Κατά την συνέντευξη, ο Ντένης Πλέσσας απάντησε σε ερωτήματα, σχετικά με την πιθανή απόκτηση από την Ελλάδα, των μαχητικών 5ης Γενιάς F-35, το πρόγραμμα αναβάθμισης αεροσκαφών F -16, καθώς και την επιχειρησιακή αξία της 116 Πτέρυγας Μάχης, που εδρεύει στον Άραξο.

Σύμφωνα με τον κ. Πλέσσα, «Η ένταξη της Ελλάδας στο F-35 θα πραγματοποιηθεί με την απόκτηση 18 – 24 αεροσκαφών», επισημαίνοντας ότι «η 116 ΠΜ αποτελεί μία πανευρωπαϊκά αξιόλογη μαχητική μονάδα, με τα πλέον αξιόμαχα μαχητικά που τα χειρίζονται οι κατά κοινή ομολογία καλύτεροι ιπτάμενοι του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε επίσης: Ικανοποίηση Πάιατ για το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει F-35

Αυτούσια η συνέντευξη του Ντένη Πλέσσα: 

Ερώτηση: Κύριε Πλέσσα, ξεκινώντας τη συζήτηση μας, θα έλεγα ότι πολλοί, ίσως, να μην γνωρίζουν ότι ο Άραξος φιλοξενεί την πλέον προηγμένη έκδοση των F- 16, τα  F- 16 Block 52+ Adv…

Απάντηση: Για πολλές Πολεμικές Αεροπορίες του ΝΑΤΟ, τα F-16 αναμφισβήτητα αποτελούν τα πλέον αποτελεσματικά αεροσκάφη 4ης Γενιάς. Το F-16, γνωστό ως Fighting Falcon, έχει υπηρετήσει και εξακολουθεί να υπηρετεί ως ένα απαράμιλλο μαχητικό πολλαπλών ρόλων, με εξαιρετικές επιδόσεις, ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών, και δικαιολογημένα είναι διεθνώς το προτιμώμενο υποψήφιο αεροσκάφος για να υποδεχθεί μελλοντικές αναβαθμίσεις, που θα του επιτρέψουν να επιχειρεί μαζί με το F-35.

Και πράγματι, ο Άραξος φιλοξενεί την πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα έκδοση του F-16, στις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Ερώτηση: Πότε επισκεφθήκατε τον Άραξο για τελευταία φορά και τι δημιουργήσατε εκεί;

Απάντηση: Όπως θα γνωρίζετε, στον Άραξο, η Lockheed Martin ανέλαβε, σε συνδυασμό με τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα για τα F-16 Block 52+ Advanced, την πλήρη ανακατασκευή των υποδομών της 116 Πτέρυγας Μάχης.

Ως αποτέλεσμα αυτού του ριζικού εκσυγχρονισμού της Μονάδας, η 116 ΠΜ αποτελεί μία πανευρωπαϊκά αξιόλογη μαχητική μονάδα με τα πλέον αξιόμαχα μαχητικά, που τα χειρίζονται οι κατά κοινή ομολογία καλύτεροι ιπτάμενοι του ΝΑΤΟ.

Κάθε επένδυση που πραγματοποιείται σε μαχητική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι μία άριστη επένδυση στην θωράκιση της χώρας και στην ενδυνάμωση της αμυντικής της ικανότητος στην ταραγμένη περιοχή που ζούμε. Οι Έλληνες ιπτάμενοι και τα F-16 αποτελούν τους ακοίμητους φρουρούς των ελληνικών ουρανών.

Ερώτηση: Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη  το πρόγραμμα αναβάθμισης  84 F-16. Μιλήστε μας γι’ αυτό, και πείτε μας πώς θα εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα των αναβαθμισμένων F-16 με τα F-35.   

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Τα ελληνικά F-16V θα είναι τα πιο προηγμένα F-16 σε όλη την Ευρώπη – Infographics

Απάντηση: Κατά τη μετάβαση της δύναμης μαχητικών από την 4η στην 5η Γενιά, το F-16 θα πρέπει να είναι βιώσιμο και ισχυρό έναντι των προηγμένων αντιπάλων του. 

Το πρόγραμμα αναβάθμισης παρέχει βελτιωμένες δυνατότητες που επιτρέπουν στα F-16V να λειτουργούν απρόσκοπτα με τα F-35.  Σε αυτόν τον διασυνδεδεμένο ρόλο, τα αναβαθμισμένα F‑16V και τα F-35 θα πολλαπλασιάζουν τη συνολική μαχητική αποτελεσματικότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 F-16, που υλοποιείται από τις αρχές του 2019, περιλαμβάνει και την έκδοση των F-16 Block 52+ Adv του Αράξου, που σωστά αναφέρατε ότι είναι σήμερα η πλέον προηγμένη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ερώτηση: Πάντως, είναι γεγονός ότι η απόκτηση από την Ελλάδα των  F-35 έχει τεθεί επί τάπητος. Βλέπετε να γίνεται η συγκεκριμένη αγορά, και αν ναι για πόσα αεροσκάφη μιλάμε;

Απάντηση: Το μαχητικό F-35 αποτελεί σήμερα το μοναδικό αεροσκάφος 5ης γενιάς με τεχνολογίες stealth (απόκρυψης από τα εχθρικά ραντάρ), εξελιγμένους αισθητήρες, δυνατότητες σύντηξης δεδομένων , δικτυοκεντρικές ικανότητες και πλήρη διαλειτουργικότητα, όπως προανέφερα, με τα αναβαθμισμένα  F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η επιτυχία του F-35 βασίζεται στο ότι θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει περισσότερα από 13 μαχητικά 4ης γενιάς και άλλες πλατφόρμες πολλαπλών ρόλων.

 Η Πολεμική Αεροπορία έχει αναγνωρίσει την σημασία ένταξης ενός τέτοιου οπλικού συστήματος στον στόλο της. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα μαχητικά μπορούν να αγορασθούν μόνον μέσω διακρατικής συμφωνίας και όχι απευθείας από την εταιρεία, η απόφαση για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος εναπόκειται στις δυο κυβερνήσεις.

Εκτιμώ ότι, σε πρώτη φάση, η ένταξη της Ελλάδας στο F-35 θα πραγματοποιηθεί με την απόκτηση 18-24 αεροσκαφών.

Ερώτηση: Την ίδια ώρα, βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες την αγορά μιας μοίρας Rafale. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο επ’ αυτού;

Διαβάστε επίσης: Rafale | Το χρονικό της συμφωνίας, οι εξοπλισμοί τους και το χρονοδιάγραμμα της άφιξης τους

Απάντηση: Δεν σχολιάζω ποτέ τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η απόκτηση των Rafale αποτελεί μια διακρατική συμφωνία και είναι απόλυτα σεβαστή από όλους μας.

Τα αεροσκάφη Rafale είναι μαχητικά 4ης+ Γενιάς και απόλυτα ικανά να εκτελέσουν τις αποστολές για τις οποίες η Πολεμική Αεροπορία τα προμηθεύεται. Τα F-35 είναι μαχητικά 5ης Γενιάς με δυνατότητες που δεν διαθέτουν τα μαχητικά προηγούμενων γενιών (ούτε ακόμα και τα αναβαθμισμένα  F-16), οπότε δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.

Ερώτηση: Ζητούμενο, πάντως, παραμένει αν θα πάρουμε τελικά τα F-35 και αν ναι, με ποιο αντιστάθμισμα. Στο σημείο αυτό να σας πω ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος έχει και λέει ότι τα F-16 που αγόρασε η Ελλάδα επί των ημερών του αποκτήθηκαν με τα βέλτιστα αντισταθμιστικά ωφελήματα…

Απάντηση: Ο θεσμός των Ανtισταθμιστικών Ωφελημάτων, όπως γνωρίζετε, έχει καταργηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Lockheed Martin, μέχρι την κατάργηση του εν λόγω θεσμού, ήταν η μοναδική εταιρεία που είχε συμμορφωθεί απόλυτα στο θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Άμυνας για την παροχή προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων,  που απορρέουν από ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο κατάλογος των σχετικών προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας από την Lockheed Martin, στο πλαίσιο απόκτησης των αεροσκαφών F-16, τα τελευταία 25 χρόνια, είναι πολύ μεγάλος για να παρατεθεί πλήρως σ’ αυτήν τη συνέντευξη.

Ενδεικτικά σας αναφέρω σημαντικές επενδύσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όχι μόνο σε κρατικές εταιρείες, όπως η ΕΑΒ, αλλά και σε σημαντικό αριθμό ιδιωτικών, συμπαραγωγή σημαντικών δομικών τμημάτων των αεροσκαφών F-16 και C-130J από την ΕΑΒ για όλη την παγκόσμια αγορά των εν λόγω αεροσκαφών, έργα υποδομών σε Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας (και του Αράξου), ανάπτυξη νέων κατασκευαστικών δυνατοτήτων στην ΕΑΒ, και πολλά ακόμα.

Σε ότι αφορά στο F-35 και παρόλο που δεν υφίσταται πλέον ο θεσμός των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, η απόκτηση τους σηματοδοτεί και απαιτεί τόσο την δημιουργία νέων υποδομών, όσο και την μεταφορά τεχνογνωσίας στην χώρα.

Αυτό το γεγονός θα βοηθήσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία σημαντικά και φυσικά την οικονομία της χώρας, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Η Lockheed Martin, έχοντας μια στρατηγική συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για περισσότερα από 70 χρόνια, θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, σε περίπτωση υλοποίησης ενός προγράμματος απόκτησης μαχητικών F-35.

Ερώτηση: Βλέπετε να μεταβάλλεται η πολιτική των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν;

Απάντηση: Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις αναφορικά με την προεδρία Τζο Μπάιντεν. Εκφράζω την ελπίδα και την πεποίθηση ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα κινηθεί με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο σε θέματα ΑΟΖ και ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ερώτηση: Πόσα χρόνια βρίσκεστε στη συγκεκριμένη θέση;

Απάντηση: Έχω ξεπεράσει τις τέσσερις δεκαετίες στον τομέα εμπορικής ανάπτυξης του αεροκατασκευαστικού και αεροεπισκευαστικού τομέα. Είναι μια ιδιαίτερα δυναμική ενασχόληση, η οποία απαιτεί μεγάλη και συνεχή προσπάθεια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην παγκόσμια αγορά αεροπορικού αμυντικού υλικού.

Ερώτηση:Έως τώρα ποια πιστεύετε ότι ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία σας;

Απάντηση: Πιστεύω ότι η επιτυχία συνίσταται στην προσφορά υπηρεσιών με ειλικρίνεια, διαφάνεια, εργατικότητα, συνέπεια και κατανόηση προς τον πελάτη και τις απαιτήσεις του. Δεδομένου ότι το αντικείμενο αφορά την αμυντική θωράκιση της χώρας, απαιτείται σεβασμός προς τις οικονομικές θυσίες του λαού, καθώς και η κάλυψη με συνέπεια και απόλυτη διαφάνεια των επιχειρησιακών, τεχνολογικών και βιομηχανικών συμβατικών υποχρεώσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Lockheed Martin | Το Ατρακτίδιο λέιζερ είναι εδώ. Δυνητική επιλογή για τα F-16V – VIDEO

ΣΧΟΛΙΑ
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This