ΝΑΤΟ | 14 κράτη-μέλη προχωρούν σε κοινή προμήθεια συστημάτων αεράμυνας
Defence Redefined
Published on 14/10/2022 at 08:39

Η Γερμανία και άλλες 13 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στόχο να προμηθευτούν από κοινού συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, που θα προστατεύουν το έδαφος της συμμαχίας από πυραύλους, και μεταξύ των επιλογών τους είναι το ισραηλινό σύστημα Arrow 3, το αμερικανικό Patriot και το γερμανικό IRIS-T, ανακοίνωσε χθες το Βερολίνο.

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στη διάρκεια τελετής στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου οι 14 χώρες υπέγραψαν επιστολή προθέσεων, δήλωσε ότι με αυτή την πρωτοβουλία, ανέρχονται στο ύψος της κοινής ευθύνης τους για την ασφάλεια στην Ευρώπη – συνδυάζοντας τους πόρους τους.

Η Εσθονία δεν ήταν παρούσα στην τελετή, αλλά θα συμμετάσχει επίσης στην πρωτοβουλία με την ονομασία “Ασπίδα του Ευρωπαϊκού Ουρανού” (European Sky Shield). Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει συνολικά τα μισά μέλη του ΝΑΤΟ – τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σλοβακία, τη Νορβηγία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία.

Χερσαία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως οι μονάδες Patriot της Raytheon ή τα πιο πρόσφατα ανεπτυγμένα συστήματα IRIS-T, λείπουν από πολλά δυτικά κράτη, τα οποία ήταν απρόθυμα να επενδύσουν υπερβολικά πολλά χρήματα σε στρατιωτικές δυνατότητες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογράμμισε την έλλειψη αυτή, καθώς το Κίεβο καταβάλλει προσπάθειες για να αποκτήσει όσο περισσότερες μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας μπορεί για να προστατεύσει πόλεις και κρίσιμης σημασίας υποδομές από ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Διαβάστε επίσης: Σύστημα IRIS-T SLM GBAD | Η επιλογή της Αιγύπτου για την ενίσχυση της αεράμυνας – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & VIDEO

Η Λάμπρεχτ δήλωσε πως οι χώρες επιδιώκουν να προχωρήσουν γρήγορα στις πρώτες συμφωνίες. Η γερμανίδα υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι  θα εργαστούν με ταχύτητα για τα πρώτα κοινά προγράμματα, η κοινή αγορά μονάδων Patriot είναι ένα από’ αυτά, καθώς και του σύγχρονου συστήματος IRIS-T, το οποίο κατασκευάζεται από τη γερμανική αμυντική εταιρεία Diehl.

Αυτή την εβδομάδα το Βερολίνο παρέδωσε το πρώτο από τέσσερα συστήματα IRIS-T SLM στην Ουκρανία, όμως οι ίδιες οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr) δεν έχουν το σύστημα αυτό. Ταυτόχρονα το Βερολίνο θέλει να αυξήσει τον αριθμό των μονάδων Patriot που διαθέτει.

Οι χώρες θα συζητήσουν ακόμη την προμήθεια συστημάτων όπως το Arrow 3, που παράγεται από τον όμιλο Israel Aerospace Industries (IAI) και αντιμετωπίζει απειλές στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, καθώς και συστήματα μικρού βεληνεκους για την προστασία μικρότερων περιοχών ή στρατιωτικών οχηματοπομπών, για παράδειγμα.

Η Λάμπρεχτ δήλωσε ότι πρέπει να καλύψουν γρήγορα αυτά τα κενά, ενώ επισήμανε επίσης ότι θα προτιμούσε να αγοράσει Arrow 3 για τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Arrow 3 | Επιτυχής δοκιμή του Ισραηλινού υπερηχητικού πυραυλικού συστήματος – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This