ΝΑΤΟ | “Πράσινο φως” Ερντογάν στη Φινλανδία
Defence Redefined
Published on 18/03/2023 at 15:03

Τη συγκατάθεσή του για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έδωσε χθες, με καθυστέρηση 10 μηνών, ο Ταγίπ Ερντογάν, διατηρώντας ωστόσο το τουρκικό βέτο αναφορικά με τη Σουηδία, η οποία είχε καταθέσει ταυτόχρονα με τη γειτονική της χώρα αίτηση ένταξης στη Συμμαχία.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι βάσει της προόδου που σημειώθηκε στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης στο κοινοβούλιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στο πρωτόκολλο συνεννόησης που υπέγραψαν τον περασμένο Ιούνιο τα δύο σκανδιναβικά κράτη με την Τουρκία για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της για τη δίωξη της “τρομοκρατίας”.

Σε αντιδιαστολή με τη Φινλανδία, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Σουηδία “άνοιξε την αγκαλιά της στους τρομοκράτες” και ότι η μελλοντική ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη συμπεριφορά της.

Περίπου την ίδια ώρα με τις δηλώσεις Ερντογάν, η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας, Fidesz, έκανε γνωστό ότι το αίτημα ένταξης των δύο χωρών θα τεθεί προς ψήφιση στις 31 Μαρτίου. 

Ουγγαρία και Τουρκία είναι οι μόνες από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη.

Πηγή: Καθημερινή

Διαβάστε επίσης: Χριστοδουλίδης – Μητσοτάκης | Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This