ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΑΤΟ | Λήξη Εργασιών του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής – VIDEO
Defence Redefined
Published on 19/09/2021 at 13:31

Η Στρατιωτική Επιτροπή, που συνιστά και την ύπατη Στρατιωτική Αρχή του ΝΑΤΟ, έχει συγκληθεί από 17 μέχρι 19 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αθήνα, με οικοδεσπότη του Συνεδρίου της τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Το Συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ παρέχει τη δυνατότητα στους Αρχηγούς Άμυνας της Συμμαχίας να συναντηθούν και να συζητήσουν θέματα στρατηγικής σημασίας όπως οι Επιχειρήσεις, οι Αποστολές και οι Δράσεις του ΝΑΤΟ, η Διάταξη Αποτροπής και Άμυνας της Συμμαχίας, όπως και η υλοποίηση των 2 νέων θεσμικών της προσεγγίσεων με τίτλους “Αποτροπή και Άμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής” και “Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ”. Η Στρατιωτική Επιτροπή θα συζητήσει επίσης την πρωτοβουλία “ΝΑΤΟ 2030”, καθώς και τις απορρέουσες στρατιωτικές επιπτώσεις και ευκαιρίες της.

Οι παρούσες απειλές και οι μελλοντικές προκλήσεις για τη Συμμαχία τέθηκαν στο επίκεντρο του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια σημερινής Συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής Ναύαρχος Μπάουερ, οι σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, καθώς με τις πράξεις της η Μόσχα απειλεί τη σταθερότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ναύαρχος Μπάουερ χαρακτήρισε προκλητικές και τις ενέργειες της Κίνας σε επίπεδο διεθνών σχέσεων.

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής επισήμανε την αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων που απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα και αλλάζουν το επίπεδο των συγκρούσεων. Υπογράμμισε, δε, ότι ρόλος της Συμμαχίας είναι να προστατεύει την ειρήνη και να αποτρέπει συγκρούσεις. Με αυτό το δεδομένο, ο ναύαρχος Μπάουερ ανέφερε ότι η στρατηγική του ΝΑΤΟ για το 2020 – 2030 εδράζεται ακριβώς στη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των κρατών – μελών.

Τόνισε ότι η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ έχει “ρόλο – κλειδί” στη Συμμαχία παρέχοντας συμβουλές στην πολιτική ηγεσία, ενώ ξεκαθάρισε ότι στόχος της Επιτροπής είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται να μπορούν να εφαρμοστούν στρατιωτικά.

Διαβάστε επίσης: Βάση Σούδας | Επίσκεψη Αμερικανών Γερουσιαστών στο “κόσμημα” της στρατιωτικής συνεργασίας

Σε ερώτηση αναφορικά με τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία AUKUS ανάμεσα σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία, ο ναύαρχος Μπάουερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν επηρεάζει άμεσα το ΝΑΤΟ, καθώς εξήγησε ότι η Αυστραλία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ υπάρχουν αρκετές συμφωνίες ανάμεσα σε κράτη – μέλη και άλλες χώρες που επηρεάζουν πολιτικά το ΝΑΤΟ. Στο στρατιωτικό σκέλος, όμως, δεν το επηρεάζουν. Μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές ή συνέπειες αλλά δεν βλέπω άμεσο αντίκτυπο στη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, επισήμανε ότι οι εξελίξεις είναι τραγικές για τους πολίτες της χώρας, ενώ παραδέχθηκε ότι το ΝΑΤΟ έχει να μάθει πολλά προκειμένου να αντιληφθεί τι πήγε καλά και τι όχι στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την διεξαγωγή του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής στην Αθήνα, που όπως είπε χαρακτηριστικά, πραγματοποιείται στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Τόνισε ότι στη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων ενώ υπογράμμισε ότι η Στρατιωτική Επιτροπή έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι στο τέλος θα τα καταφέρουν με επιτυχία.

Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επισήμανε ότι αποτελούν μια «ρωμαλέα δύναμη» στα Βαλκάνια προχωρώντας σε συνέργειες και συνεργασίες με γειτονικές χώρες εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Με πληροφορίες από: ΓΕΕΘΑ, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης:  Μενέντεζ προς ΥΠΕΘΑ | Έχετε ειρήνη μέσω της ισχύος

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Pin It on Pinterest

Share This