Νίγηρας | Συνομιλίες σε εξέλιξη για την αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών
Defence Redefined
Published on 05/09/2023 at 10:00

Ο Πρωθυπουργός που διορίστηκε από τη στρατιωτική χούντα στον Νίγηρα δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες ώστε οι γαλλικές δυνάμεις που εδρεύουν στη χώρα του να αποσυρθούν γρήγορα, εκφράζοντας ωστόσο ταυτόχρονα την ελπίδα ότι θα διατηρεί μια συνεργασία με τη Γαλλία.

Υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του Νίγηρα κατήγγειλε τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Παρίσι, ο Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζέιν είπε ότι οι γαλλικές δυνάμεις βρίσκονται παράνομα στη χώρα του και ότι οι συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη θα επιτρέψουν την αποχώρησή τους πολύ γρήγορα.

Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη τη στρατιωτική χούντα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Νίγηρα μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου. Περίπου 1.500 Γάλλοι στρατιώτες σταθμεύουν στον Νίγηρα, συμμετέχοντας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, στο πλαίσιο διμερών στρατιωτικών συμφωνιών. 

Στις 3 Αυγούστου ωστόσο, οι στρατιωτικοί κατήγγειλαν πολλές από αυτές τις συμφωνίες, ενώ στη συνέχεια ήραν τη διπλωματική ασυλία του Γάλλου πρεσβευτή στη Νιαμέι και απαίτησαν να αποχωρήσει από τη χώρα.

Η Γαλλία επιμένει ότι δεν αναγνωρίζει τις νέες αρχές και δεν θα εφαρμόσει τις αποφάσεις τους, είτε αφορούν τους στρατιώτες, είτε τον πρεσβευτή της.

Το Σαββατοκύριακο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στη Νιαμέι, ζητώντας να αποχωρήσουν οι γαλλικές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αφρικανική Ένωση | Αναστολή συμμετοχής της Γκαμπόν λόγω του πραξικοπήματος

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

Η Nexter, εταιρεία του ομίλου KNDS (KMW+NEXTER Defense Systems), ανακοίνωσε την άφιξη του νέου τακτικού Μη Επανδρωμένου Οχήματος Εδάφους…

ΓΕΕΘΑ | Παρακολούθηση Επίδειξης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Σύγχρονων Τεχνολογιών του Διακλαδικού Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας – Φωτογραφίες

ΓΕΕΘΑ | Παρακολούθηση Επίδειξης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Σύγχρονων Τεχνολογιών του Διακλαδικού Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας – Φωτογραφίες

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου…

Pin It on Pinterest

Share This