Μεταναστευτικό | Το “μπλοκ” των χωρών πρώτης υποδοχής πιέζει για αλλαγές
Defence Redefined
Published on 15/11/2022 at 17:35

Η κοινή ανακοίνωση Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας για το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, όπου γίνεται αναφορά σε ανάγκη άμεσης παρέμβασης της Κομισιόν, ήταν μεν αναμενόμενη, αλλά προκάλεσε και αναταράξεις.

Το πρόσφατο περιστατικό με τα πλοία των ΜΚΟ με μετανάστες να περιμένουν έξω από ιταλικά λιμάνια και την Ιταλία να αρνείται να τα δεχτεί, ήταν δεδομένο πως θα είχε και πολιτικές προεκτάσεις.

Η πρώτη εξ αυτών ήταν η κόντρα Ιταλίας-Γαλλίας που προέκυψε, όταν το Ocean Viking έγινε δεκτό από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία κατήγγειλε την Ιταλία για έλλειψη ανθρωπιάς. Και όλα αυτά την ώρα που η Ιταλία έχει νέα κυβέρνηση, που δηλώνει αποφασισμένη να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές.

Από εκεί και πέρα ήρθε η ανακοίνωση των τεσσάρων χωρών που ουσιαστικά ζητάει αλλαγή του πλαισίου για την μετεγκατάσταση των μεταναστών αλλά κυρίως θέτει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της σημαίας των πλοίων που σώζουν μετανάστες. Οι 4 χώρες λένε πως τα πλοία θα πρέπει να πηγαίνουν στη χώρα της οποίας τη σημαία φέρουν.

Σε σχέση με την μετεγκατάσταση μεταναστών, στην ανακοίνωση εκφράζεται με ξεκάθαρο τρόπο η απογοήτευση των χωρών πρώτης υποδοχής για την προσφορά αποδοχής μεταναστών από άλλες χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και ζητούν να γίνει υποχρεωτική η δίκαιη κατανομή και όχι εθελοντική, όπως είναι ως τώρα.

Στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος για μία πιθανή συμφωνία, αναφέρει το Euronews.

Διαβάστε επίσης: Σύλληψη διακινητών για μεταφορά μεταναστών στο Κάβο Γκρέκο – 18χρονος ο καπετάνιος της βάρκας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ΥΠΑΜ, ήταν το ενδιαφέρον την Κύπρου για οπλικά συστήματα της Σερβικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και το ενδιαφέρον της Σερβίας για συστήματα που κατέχει η Κύπρος…

Pin It on Pinterest

Share This