ΜΕΔΟΥΣΑ-12/2022 | Μεγάλη αεροναυτική άσκηση στην Αλεξάνδρεια – Μεγάλη αποστολή της Εθνικής Φρουράς – VIDEO και Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 24/11/2022 at 16:51

Από 19 έως 25 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιείται στη θαλάσσια περιοχή Αλεξάνδρειας, η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ-12/2022», με την συμμετοχή αεροναυτικών Μέσων και Τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων από Ελλάδα, Αίγυπτο, Κυπριακή Δημοκρατία και Σαουδική Αραβία ενώ Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Μαρόκο, Μπαχρέιν και Κονγκό συμμετείχαν με παρατηρητές. 

Η Εθνική Φρουρά συμμετέχει με το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ και Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού, ένα Ε/Π AW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας και μία Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών.  

Την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022, διεξήχθη η τελική φάση της άσκησης ταυτόχρονα με την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, η οποία πραγματοποιήθηκε εν πλω επι του ελικοπτεροφόρου  GAMAL ABDEL NASSER, του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού στην παρουσία του Αρχηγού των ΕΔ της Αιγύπτου, Αντιστράτηγου Osama Roshdy Askar, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού Ναυτικού της Σαουδικής Αραβίας Στρατηγού Fayyad Bin Hamed Al-Ruwaili. 

Κατά την τελική φάση εκτελέστηκαν επιχειρησιακά σενάρια τα οποία περιλάμβαναν άλματα στατικού ιμάντα και ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών από Ε/Π, νηοψία και αναρρίχηση σε πολεμικό πλοίο, συνδυασμένη αποβατική ενέργεια στην ακτή «El Omayed» καθώς και εικονικές αεροπορικές προσβολές από επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη. Η Τελική Φάση ολοκληρώθηκε με τη διέλευση και απονομή χαιρετισμού των αεροναυτικών Μονάδων στα τιμώμενα πρόσωπα. 

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σε σύντομο χαιρετισμό του προς τους διακεκριμένους επισκέπτες αφού εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια τόσο στο πολυεθνικό Επιτελείο που διηύθυνε την άσκηση όσο και στο προσωπικό των χωρών που συμμετείχαν για την  άρτια οργάνωση και εκτέλεση της, επισήμανε τη σημασία που έχει η διεθνής συνεργασία μεταξύ των οποίων και οι στρατιωτικές ασκήσεις για τη βελτίωση της αλληλοκατανόησης και της διαλειτουργικότητας των ΕΔ σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και ευρύτερα σε στρατηγικό επίπεδο,  στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφαλείας στην ευαίσθητη περιοχή της Αν. Μεσογείου. 

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ στον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης, η οποία απέδειξε για ακόμα μία φορά το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο των συμμετεχουσών μονάδων, αναφερόμενος δε στην αξία των πολυεθνικών συνεργασιών τόνισε την σπουδαιότητά τους για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, που παγίως υποστηρίζουν έμπρακτα η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Η συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς στη φετινή άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αποστολή στελεχών και μέσων σε άσκηση στο εξωτερικό, συμβάλει σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των συμμετεχόντων κρατών και επιβεβαιώνει την άριστη σχέση και το υψηλό επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών αυτών. Επιπλέον, αντανακλά το ευρύ πλέγμα συνεργασιών τις  οποίες αναπτύσσει η Εθνική Φρουρά σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, συμβάλλοντας ενεργά στην κοινή επιδίωξη για τη διασφάλιση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, στην Αίγυπτο, για παρακολούθηση της Πολυεθνικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 12/2022», πραγματοποίησε την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022, συνάντηση με τον ομόλογο του, Αντιστράτηγο Osama Roshdy Askar στο Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Αιγύπτου.

Κατά την συνάντηση οι δυο Αρχηγοί, προέβησαν σε μια αρχική αξιολόγηση της άσκησης και πέραν από την επισήμανση της εξαιρετικής σχεδίασης και διεξαγωγής από το προσωπικό των 4 χωρών που συμμετείχαν, καθώς και του σταθερά αυξανόμενου ενδιαφέροντος άλλων φιλίων χωρών για να ενταχθούν σε αυτήν, αναγνώρισαν τη συμβολή τόσο της άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ όσο και άλλων αντίστοιχων διεθνών ασκήσεων στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Συζήτησαν επίσης τις τρέχουσες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή καθώς και άλλα θέματα που άπτονται ευρύτερα της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και στη Λιβύη.

Επιπλέον έγινε ανασκόπηση της προόδου υλοποίησης του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας καθώς και του αντίστοιχου Τριμερούς με την Ελλάδα για το τρέχον έτος καθώς και μια εκτενής ανταλλαγή απόψεων σε ότι αφορά στις δράσεις που προγραμματίζεται να ενταχθούν στα αντίστοιχα προγράμματα για το 2023, η συνομολόγηση των οποίων είναι στο τελικό της στάδιο.

 

Με πληροφορίες από: ΓΕΕΘΑ, ΓΕΕΦ

Διαβάστε επίσης: ΜΕΔΟΥΣΑ 11 | Ολοκλήρωση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης – Φωτογραφίες και VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ΥΠΑΜ, ήταν το ενδιαφέρον την Κύπρου για οπλικά συστήματα της Σερβικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και το ενδιαφέρον της Σερβίας για συστήματα που κατέχει η Κύπρος…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ΥΠΑΜ, ήταν το ενδιαφέρον την Κύπρου για οπλικά συστήματα της Σερβικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και το ενδιαφέρον της Σερβίας για συστήματα που κατέχει η Κύπρος…

Pin It on Pinterest

Share This