Μεγάλη Βρετανία | “Ξηλώνει” τη συμφωνία του Brexit
Defence Redefined
Published on 29/06/2022 at 10:30

Ο νόμος που επιτρέπει στη Βρετανία να καταργήσει ορισμένες από τις προβλέψεις της συμφωνίας του Brexit σχετικά με το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία πέρασε την πρώτη από τις κοινοβουλευτικές δοκιμασίες που θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες.

Τη Δευτέρα οι Βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν (με 295 ναι και 221 κατά) το νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο ανατρέπει μονομερώς μέρος της συμφωνίας διαζυγίου Βρυξελλών – Λονδίνου που συμφωνήθηκε το 2020. Θα ακολουθήσει έλεγχος του νομοσχεδίου σε κάθε άρθρο του.

Το πρωτόκολλο – που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Brexit – απαιτεί ελέγχους σε εμπορεύματα που φτάνουν στη Βόρεια Ιρλανδία από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, για να εντοπίζονται προϊόντα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατευθυνθούν στην ΕΕ, μέσω της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Αυτό δημιουργεί ένα τελωνειακό σύνορο κάτω από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Τα ενωτικά κόμματα και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν ότι το πρωτόκολλο απειλεί τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έδωσε τέλος στη βία τριών δεκαετιών για τη βρετανική κυριαρχία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Θέλουν να αφαιρεθούν οι έλεγχοι σε αγαθά, ζωικά και φυτικά προϊόντα που ταξιδεύουν από τη Μεγάλη Βρετανία μέσω της δημιουργίας ενός “πράσινου καναλιού” για τα αγαθά που προορίζονται να παραμείνουν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι θα κινηθούν νομικά κατά της Μεγάλης Βρετανίας για τη μονομερή ανατροπή της συμφωνίας του Brexit, αναφέρει το Euronews.

Διαβάστε επίσης: Βουλγαρία | Άρση του βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ – Σκόπια

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This