Μεγάλη Βρετανία | Δεν χρειάζεται πλέον ο στρατός – Οι ένοπλοι αστυνομικοί επιστρέφουν στα καθήκοντα τους
Defence Redefined
Published on 27/09/2023 at 17:07

Οι ένοπλοι αστυνομικοί επιστρέφουν στα καθήκοντα τους ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία (ΜΕΤ), οπότε δεν χρειάζεται πλέον η βοήθεια του στρατού, όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα. 

Ο Ρίσι Σούνακ υποστηρίζει την επανεξέταση της υπόθεσης με την κατηγορία του ένοπλου αξιωματικού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας για φόνο πέρυσι, που διέταξε χθες η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν.

Αρκετοί αξιωματικοί στη μονάδα ενόπλων με πυροβόλα όπλα επέστρεψαν στα καθήκοντα τους, ώστε να μπορέσει η ΜΕΤ να ανταποκριθεί στις αντιτρομοκρατικές της ευθύνες χωρίς στρατιωτική βοήθεια.

Το Υπουργείο Άμυνας πρόσφερε χτες στρατιώτες να καλύψουν τα κενά στις βάρδιες, αφού δεκάδες ένστολοι παρέδωσαν την άδεια όπλων ως διαμαρτυρία μετά από την κατηγορία για φόνο εναντίον συναδέλφου τους, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον Chris Kaba μετά από καταδίωξη πέρυσι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο θανατηφόρος πυροβολισμός του Chris Kaba έχει θέσει τα δικαιώματα και τις ευθύνες της ένοπλης αστυνομίας στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, αφού ένας αστυνομικός γνωστός μόνο ως “NX121” κατηγορήθηκε την περασμένη εβδομάδα για τη δολοφονία του 24χρονου. Νωρίτερα, ο Rishi Sunak είπε ότι οι ένοπλοι αστυνομικοί αξίζουν την ευγνωμοσύνη του κοινού, αλλά χρειάζεται σαφήνεια σχετικά με τις νομικές τους εξουσίες.

Οι περισσότεροι αστυνομικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι οπλισμένοι. Όπου απαιτείται ένοπλη υποστήριξη, αυτή πραγματοποιείται από ειδικά εκπαιδευμένους και διαπιστευμένους αξιωματικούς όπλων γνωστούς ως Εξουσιοδοτημένους για Όπλα Αξιωματικούς (Authorised Firearms Officer – AFOs).

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Απόφαση που προβλέπει τη χρήση “killer robots” από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης

Στη ΜΕΤ, η ένοπλη υποστήριξη σε περιστατικά παρέχεται κυρίως από την Ειδική Διοίκηση Όπλων MO19. Υπάρχουν επίσης ένοπλοι αξιωματικοί σε μια σειρά από άλλες μονάδες, όπως η Αστυνόμευση Αεροπορίας, η Διοίκηση για τη Βασιλεία και Εξειδικευμένης  Προστασίας και η Διοίκηση Κοινοβουλευτικής και Διπλωματικής Προστασίας.

Υπάρχουν πολλά επίπεδα ένοπλων αξιωματικών. Οι αξιωματικοί, λέει η ΜΕΤ, υποβάλλονται σε αυστηρή επιλογή και εκπαίδευση για να γίνουν ένοπλοι αξιωματικοί. Η αρχική και η συνεχής εκπαίδευση τους εξαρτάται από τον ρόλο που πρέπει να εκτελέσουν. Όλη η εκπαίδευση διέπεται από το “Εθνικό Πρόγραμμα Σπουδών Εκπαίδευσης Ενόπλων Αστυνομικών” του Κολεγίου της Αστυνομίας (NPFTC). 

Το πρόγραμμα σπουδών, σε συνδυασμό με τον επικεφαλής εκπαιδευτή πυροβόλων όπλων της ΜΕΤ, διασφαλίζει ότι οι σχετικές εκπαιδευτικές ενότητες ολοκληρώνονται από όλους τους αξιωματικούς εντός του συγκεκριμένου προφίλ του ρόλου τους.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα όπως αναφέρονται στον ιστότοπο της αστυνομίας, για τα καθήκοντα ενός εξουσιοδοτημένου ένοπλου αξιωματικού:

  • Ανταπόκριση σε περιστατικά υψηλού κινδύνου 
  • Συμμετοχή σε προληπτικές αστυνομικές επιχειρήσεις, όπου οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι μπορεί να απαιτείται ένοπλη υποστήριξη 
  • Διαβεβαίωση δημόσιας τάξης σε εκδηλώσεις 
  • Παροχή ενισχυμένης και βαλλιστικής ιατρικής βοήθειας για να σωθούν ζωές 
  • Στενή συνεργασία με εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του στρατού.

Διαβάστε επίσης: Αστυνομία Κύπρου | Μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού σε ειδική εκπαίδευση στην Ουγγαρία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΑΣ | Το σχέδιο για τις κάμερες

ΕΛΑΣ | Το σχέδιο για τις κάμερες

Οι αστυνομικοί εφοδιάζονται με κάμερες, τις οποίες θα έχουν πάντα πάνω τους και σε λειτουργία, στα πρότυπα της λειτουργίας της αστυνομίας…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This