Μάλι | Κυανόκρανοι τραυματίστηκαν σοβαρά σε επίθεση
Defence Redefined
Published on 02/11/2023 at 10:15

Αρκετά μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι (MINUSMA), η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αποχώρησης από το κράτος του Σαχέλ, τραυματίστηκαν σοβαρά χθες Τετάρτη, όταν η οχηματοπομπή τους χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Προχθές Τρίτη, οι κυανόκρανοι της MINUSMA εγκατέλειψαν τη βάση τους στην Κιντάλ σχηματίζοντας μακρά οχηματοπομπή που κινήθηκε προς την κατεύθυνση της Γκαό, μεγάλης πόλης του βορρά, σε απόσταση περίπου 350 χιλιομέτρων.

Με βάση τις προκαταρκτικές πληροφορίες, η έκρηξη είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά αρκετοί κυανόκρανοι. Η MINUSMA διευκρίνισε αργότερα μέσω X πως τραυματίστηκαν οκτώ μέλη της, που διακομίστηκαν όλα στην Γκαό.

Η επίθεση ακολούθησε δυο παρόμοια περιστατικά προχθές Τρίτη, στα οποία δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν ελαφρά και τους προσφέρθηκαν φροντίδες επιτόπου. Η αυτοκινητοπομπή αυτή ήταν η τελευταία που αποχώρησε από την Κιντάλ για να πάει στη βάση της MINUSMA στην Γκαό, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ασφαλείας.

Η μετακίνησή της αναγκαστικά έγινε χωρίς αεροπορική υποστήριξη, ελλείψει άδειας πτήσης από τις αρχές του Μάλι, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για τους κυανόκρανους, οι οποίοι πρέπει να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα σε επικίνδυνες περιοχές, ενώ ζητήθηκε για μια ακόμη φορά πλήρη συνεργασία από το Μπαμακό στην αποχώρηση της ειρηνευτικής δύναμης.

Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά το Μάλι απαίτησε τον Ιούνιο την αποχώρηση, χωρίς καθυστέρηση, των κυανοκράνων, αναγκάζοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεκινήσει εσπευσμένη διαδικασία απόσυρσης, άνευ προηγουμένου, η οποία αναμένεται να έχει τερματιστεί στο τέλος της χρονιάς.

Η MINUSMA, εν μέσω ταχείας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, με διάφορους ένοπλους παράγοντες να διεκδικούν τον έλεγχο περιοχών – αυτονομιστές, τζιχαντιστές, τον τακτικό στρατό – επισπεύδει την αποχώρησή της, προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό στο στρατιωτικό καθεστώς.

Εγκατάλειψε έτσι τις θέσεις της στην Κιντάλ χωρίς να περιμένει να φτάσει δύναμη του στρατού, επιτρέποντας στους αυτονομιστές αντάρτες με κυρίαρχο στοιχείο τους Τουαρέγκ να ξεπεράσουν τις ένοπλες δυνάμεις στην κούρσα για τον έλεγχο της περιοχής ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και τις ένοπλες ομάδες του βορρά.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ | Τέλος για την ειρηνευτική αποστολή στο Μάλι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Σε σύντομη απάντηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη και τόνισε πως η μειονότητα είναι Μουσουλμανική…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This