Μάλι | Η στρατιωτική χούντα ακυρώνει τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία
Defence Redefined
Published on 03/05/2022 at 11:15

Η στρατιωτική χούντα στο Μάλι ανακοίνωσε χθες πως ακυρώνει τις συμφωνίες για την άμυνα τις οποίες είχε συνάψει με τη Γαλλία και τους ευρωπαίους εταίρους της, προκαλώντας περαιτέρω εκδήλωση της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στο Μπαμακό και των πρώην συμμάχων του στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Πραγματώνοντας την απειλή που επέσειε επί μήνες, η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2020 ανακοίνωσε πως “αποκηρύσσει” τις λεγόμενες συμφωνίες για το καθεστώς των δυνάμεων (Status of Forces Agreements, SOFA), που όριζαν το νομικό πλαίσιο της παρουσίας στο Μάλι της γαλλικής δύναμης Μπαρχάν και της ευρωπαϊκής Τακούμπα, καθώς και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν το 2014 το Μπαμακό και το Παρίσι.

Στην ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής κυβέρνησης, ο συνταγματάρχης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά, επικαλέστηκε τις “κατάφωρες παραβιάσεις” από πλευράς της Γαλλίας, που ενεπλάκη στρατιωτικά στη χώρα της Αφρικής το 2013, της εθνικής κυριαρχίας του Μαλί.

Διαβάστε επίσης: Νεκροί 26 τζιχαντιστές στο Μάλι μετά από κοινή επιχείρηση με γαλλικές δυνάμεις

Αναφέρθηκε στη μονομερή απόφαση της Γαλλίας να αναστείλει τον Ιούνιο του 2021 τις κοινές επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο κρατών, στην ανακοίνωση τον Φεβρουάριο του 2022 χωρίς καμία πρότερη διαβούλευση με το Μπαμακό πέρι της απόσυρσης των δυνάμεων Μπαρχάν και Τακούμπα, καθώς και εξαιτίας των πολλαπλών παραβιάσεων του εναέριου χώρου του Μάλι από γαλλικά αεροσκάφη.

Το Μπαμακό ενημέρωσε για την απόφαση αυτή το Παρίσι χθες το απόγευμα. Θα εφαρμοστεί έξι μήνες μετά την ειδοποίηση, διευκρίνισε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αντίθετα, η αποκήρυξη της SOFA έχει “άμεση ισχύ”. Πρόκειται για τη συμφωνία του 2013 που όριζε το καθεστώς της γαλλικής δύναμης Σερβάλ, της μετέπειτα Μπαρχάν, και για το συμπληρωματικό πρωτόκολλο του Μαρτίου του 2020 που αφορούσε την αποστολή ειδικών δυνάμεων ευρωπαϊκών κρατών που σχηματίστηκε με γαλλική πρωτοβουλία, την Τακούμπα. Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση από το Παρίσι ως αυτό το στάδιο.

Μένει να φανεί αν η αποκήρυξη της SOFA θα έχει συνέπειες στην εξελισσόμενη αποχώρηση της Μπαρχάν, που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, έπειτα από μήνες εντάσεων. Η απόσυρση της γαλλικής δύναμης υποτίθεται πως θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις έως έξι μήνες.

Διαβάστε επίσης: Μάλι | Η Δανία θα αποσύρει τις Δυνάμεις της όπως απαίτησε η χούντα

Η ανακοίνωση των αρχών στο Μάλι επιδεινώνει περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στους άλλοτε στενούς συμμάχους, που αγωνίστηκαν εναντίον της εξάπλωσης της δράσης των τζιχαντιστών από το βόρειο τμήμα της φτωχής, περίκλειστης χώρας του Σαχέλ. Η δράση των τζιχαντιστικών ομάδων εξαπλώθηκε σε γειτονικά κράτη (Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο) και απειλεί να φτάσει ως τον Κόλπο της Γουινέας. 

Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν ανάμεσα στο Μπαμακό και το Παρίσι μετά το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών, τον Μάιο του 2021, εναντίον του προέδρου και του πρωθυπουργού που διόρισαν οι ίδιοι, κατόπιν την ακύρωση της δέσμευσης των συνταγματαρχών πως θα παρέδιδαν την εξουσία σε πολίτες τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα πράγματα χειροτέρεψε η προσέγγιση της στρατιωτικής χούντας με τη Ρωσία. Η Γαλλία και σύμμαχοί της στη Δύση κατηγορούν τις αρχές του Μάλι ότι προσέλαβαν την αμφιλεγόμενη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ. Το Μπαμακό το διαψεύδει και μιλά για διακρατική συνεργασία.

Το Μάλι απέλασε τον πρεσβευτή της Γαλλίας τον Ιανουάριο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλαγέ Ντιόπ απείλησε τότε πως το Μπαμακό θα προχωρούσε, εάν θεωρούσε πως χρειάζεται, σε ακύρωση των συμφωνιών συνεργασίας. Το Μάλι αξίωσε τροποποιήσεις τους τον Δεκέμβριο, κρίνοντας πως ορισμένες διατάξεις τους παραβίαζαν την εθνική του κυριαρχία. Οι συνταγματάρχες έβλεπαν με κακό μάτι ιδίως τη δράση της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στους αιθέρες της αφρικανικής χώρας.

Διαβάστε επίσης: Η ΚΟΕ του ΚΕΝΑΠ/NMIOTC εκπαιδεύει στελέχη της Σενεγάλης, της Σομαλίας, του Τζιμπουτί και της Υεμένης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Παράταση τριών μηνών στη θητεία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς – Ο ΥΠΑΜ επανέλαβε τη δέσμευση για 2% του ΑΕΠ για εξοπλιστικά

Παράταση τριών μηνών στη θητεία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς – Ο ΥΠΑΜ επανέλαβε τη δέσμευση για 2% του ΑΕΠ για εξοπλιστικά

Ο Υπουργός Άμυνας (ΥΠΑΜ) Μιχάλης Γιωργάλλας, στα πλαίσια συνάντησης του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, προχώρησε σε δηλώσεις…

Pin It on Pinterest

Share This