Λιβύη | Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο – Η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης
Defence Redefined
Published on 20/02/2023 at 17:23

Η Αφρικανική Ένωση θα οργανώσει μια σύνοδο εθνικής συμφιλίωσης για τη Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση χωρίς τέλος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ανακοίνωσε χθες ο Μούσα Φάκι Μαχάματ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αυτού του διεθνούς οργανισμού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συγκάλεσαν τις διάφορες πλευρές και εργάζονται μαζί τους για την ημερομηνία και τον τόπο της συνόδου, η οποία θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης, υπό την προεδρία του Ντένις Σάσου Νγκουέσο, του προέδρου του Κονγκό.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στην Τρίπολη (αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ) και η άλλη στη Σύρτη, διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη. Το ανατολικό τμήμα και ένα μέρος του νότου ελέγχονται ντε φάκτο από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που αρχικά ήταν προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2021 και είχαν ως στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Ο Φάκι είπε ότι πριν από λίγες εβδομάδες οργανώθηκε μια προπαρασκευαστική σύνοδος στην Τρίπολη. Ζητήθηκε η αποχώρηση των μισθοφόρων, καθώς πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουν μεταξύ τους οι Λίβυοι, το οποίο είναι μια αναγκαία προϋπόθεση για να οδηγηθούν στις εκλογές, πρόσθεσε.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Λιβύη | Τελευταία ευκαιρία δίνει ο Χαλίφα Χαφτάρ για την κατάρτιση εκλογικού χάρτη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This