ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κ. Μητσοτάκης | Στη Ρουμανία ο Έλληνας Πρωθυπουργός για διμερείς επαφές
Defence Redefined
Published on 23/02/2022 at 14:49

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Νικολάε Τσιούκα.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βουκουρέστι σηματοδοτεί την ενίσχυση της ελληνικής οικονομικής και επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή και της οικονομικής εξωστρέφειας, αλλά και την διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, όπως αυτός της Πολιτικής Προστασίας, για τον οποίο θα υπογραφεί χωριστή συμφωνία.

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές περιοχές για την ελληνική οικονομική και επιχειρηματική δραστηριοποίηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρουμάνο ομόλογό του Νικολάε Τσιούκα θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας επιβεβαιώνοντας τη βούλησή τους για την ενίσχυση των ελληνο-ρουμανικών σχέσεων.

Εκτός από ζητήματα διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών και του τουρισμού, τις συναντήσεις θα απασχολήσουν προφανώς οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία – ο πρωθυπουργός, άλλωστε, θα συμμετάσχει το απόγευμα της Τετάρτης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ σε επίπεδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Στις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία της Ρουμανίας, θα συζητηθεί ακόμη η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης: Λαβρόφ – Δένδιας | Συνομιλίες στη Μόσχα σε περίοδο κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση

Την επιθυμία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ρουμανίας υποδεικνύει και το γεγονός ότι στην επίσκεψή του ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από πέντε υπουργούς, τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη.

Οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους Ρουμάνους ομολόγους τους και να διερευνήσουν πεδία συνεργασίας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης θα υπογράψει διμερή συμφωνία (Μνημόνιο Κατανόησης) με τον Ρουμάνο υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων Ραέντ Αραφάτ, για συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ η συνδρομή της Ρουμανίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα τον περασμένο Αύγουστο ήταν ουσιαστική τόσο σε δύναμη πυροσβεστών, όσο και σε πυροσβεστικά οχήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ελληνο-ρουμανικού Επιμελητηρίου και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία.

Πριν την επιστροφή του στην Αθήνα ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Ρουμάνος ομόλογός του.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ | Κάλεσμα στους Έλληνες πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία – Νεκροί δύο ομογενείς

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This