Κύπρος | Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Σάντσεθ – Πρωτοβουλία για το Κυπριακό εξήγγειλε ο Ισπανός ηγέτης
Defence Redefined
Published on 05/04/2023 at 09:21

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η Ισπανία στηρίζει σθεναρά την αναζήτηση μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές του διεθνούς δικαίου και θα είναι βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με εγγυήσεις για την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών, προσθέτοντας πως θα αναλάβει μια πρωτοβουλία για να επανεκκινήσει ο διάλογος μεταξύ των μερών.

Η Ισπανία θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, με τη βοήθεια της Κύπρου και η Κύπρος μπορεί να βασιστεί σε αυτού, είπε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Σάντσεθ, στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία την Τρίτη το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο περιοδείας του σε κράτη μέλη της ΕΕ, ενόψει της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και σε συνέχεια της παρουσίας του στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την επιθυμία μιας για μια πιο ενισχυμένη, και πρωταγωνιστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από εκεί που έμειναν. 

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι ο ρόλος της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι σημαντικός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και το γεγονός ότι η Ισπανία διατηρεί πάρα πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, μπορεί να βοηθήσει και την προσπάθειά αυτή για την πιο ενεργό, πιο αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου.

Άρα συμφώνησαν να είναι σε στενό συντονισμό και συνεννόηση έτσι ώστε να πετύχουν αυτό τον στόχο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ισπανό Πρωθυπουργό για τη θέση της Ισπανίας όσον αφορά το Κυπριακό. Μάλιστα, υπογράμμισε ακόμη πως η Ισπανία έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία.

Κατά τις συνομιλίες τους Χριστοδουλίδης και Σάντσεθ συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και θέματα που θα απασχολήσουν την Ισπανική Προεδρία της ΕΕ όπως η Ενέργεια, η Μετανάστευση, και η Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Υποψηφιότητα στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This