Κύπρος | Κοινή επιχείρηση της Αστυνομίας με το FBI για χάκερς που πουλούσαν προσωπικά δεδομένα Αμερικανών
Defence Redefined
Published on 10/06/2022 at 16:19

Tα δεδομένα 24 εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ είχαν κλαπεί και προσφέρονταν προς πώληση για παράνομους σκοπούς σε διάφορες άλλες υπηρεσίες ή πρόσωπα.

Ωστόσο, η Κυπριακή αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση servers που φιλοξενούσαν ιστοχώρους οι οποίοι πωλούσαν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα Αμερικανών πολιτών και ήταν προϊόν hacking σε κοινή επιχείρηση με το FBI.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Αρχηγείου Αστυνομίας της Κύπρου, Ανδρέας Αναστασιάδης, “το FBI διερευνά αδικήματα κλοπής και διάδοσης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και παράνομης πρόσβασης σε ηλεκτρονικά δεδομένα, όπου τα δεδομένα 24 εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί και προσφέρονταν προς πώληση για παράνομους σκοπούς σε διάφορες άλλες υπηρεσίες ή πρόσωπα”.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι “εντοπίστηκε ότι τα δεδομένα αυτά φυλάσσονταν σε τέσσερις ιστοχώρους, στην Κύπρο, όπου, σε συνεργασία με το FBI, και κατόπιν διερεύνησης, έγινε κατορθωτή η διακοπή υπηρεσιών. Η πώληση των δεδομένων αυτών δεν είναι πλέον διαθέσιμη και κατασχέθηκαν όλα τα αναγκαία τεκμήρια”.

Ως αποτέλεσμα της έρευνας, κατασχέθηκαν οι servers που βρίσκονταν στην Κύπρο και φιλοξενούσαν αυτούς τους ιστοχώρους. Ο διαχειριστής των servers, κάτοικος Κύπρου, συνεργάστηκε πλήρως με την αστυνομία, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, ενώ τα ύποπτα πρόσωπα είναι στο εξωτερικό. “Η έρευνα διήρκησε περίπου 6 μήνες για την κυπριακή Αστυνομία και θεωρείται ότι είναι μεγάλης σημασίας”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση συνεχίζεται μέχρι την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Με ανάρτησή της στο Twitter σήμερα, η Αστυνομία Κύπρου ανακοίνωσε ότι συνέβαλε, σε κοινή επιχείρηση με το FBI, στο να τεθεί εκτός σύνδεσης διαδικτυακή αγορά που πουλούσε προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ατόμων στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: CDC | Τα όπλα είναι πλέον η βασική αιτία θανάτου των νέων Αμερικανών

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η αγορά “SSNDOB”, που αποτελείται από μία σειρά ιστοσελίδων που πωλούσαν πάνω από 20 εκατομμύρια αριθμούς κοινωνικών ασφαλίσεων, κατασχέθηκε και διαλύθηκε σε διεθνή επιχείρηση.

“Ο εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Ρότζερ Μπ. Χάντμπεργκ, μαζί με τον Ειδικό Πράκτορα Ντάρελ Γουάλντον για το IRS – Criminal Investigation Field Office, και τον Ειδικό Πράκτορα Ντέιβιντ Γουόκερ για το FBI – Tampa Division, ανακοίνωσαν σήμερα την κατάσχεση της Αγοράς SSNDOB, μιας σειράς από ιστότοπους που λειτουργούσαν για χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν για την πώληση προσωπικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων, των ημερομηνιών γέννησης και των αριθμών κοινωνικής ασφάλισης που ανήκουν σε άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες”, αναφέρεται.

“Η αγορά SSNDOB έχει καταχωρήσει τις προσωπικές πληροφορίες για περίπου 24 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας περισσότερα από 19 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε έσοδα από πωλήσεις”, προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής εισαγγελίας. “Η διεθνής επιχείρηση διάλυσης και κατάσχεσης αυτής της υποδομής είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας με τις αρχές επιβολής του νόμου στην Κύπρο και τη Λετονία”, σημειώνεται.

“Στις 7 Ιουνίου 2022, εκτελέστηκαν εντολές κατάσχεσης των ονομάτων τομέα του SSNDOB Marketplace (ssndob.ws, ssndob.vip, ssndob.club και blackjob.biz), παύοντας ουσιαστικά τη λειτουργία του ιστότοπου”, προσθέτει η ανακοίνωση, ενώ καταλήγει ότι “την έρευνα των Η.Π.Α διηύθυνε το IRS – Criminal Investigation Cyber ​​Crimes Unit και το FBI – Tampa Division, με τη βοήθεια του IRS-Criminal Investigation’s Tampa Field Office. 

Σημαντική βοήθεια παρείχε επίσης το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα Γραφεία Νομικών Ακόλουθων του FBI που είναι αρμόδια για τη Λετονία και την Κύπρο, τη Λετονική Αστυνομία και την Κυπριακή Αστυνομία”.

Διαβάστε επίσης: Eurosatory 2022 | Η IWI παρουσιάζει την προστατευτική στολή νέας γενιάς “GAL VPS” για Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

Η Nexter, εταιρεία του ομίλου KNDS (KMW+NEXTER Defense Systems), ανακοίνωσε την άφιξη του νέου τακτικού Μη Επανδρωμένου Οχήματος Εδάφους…

Pin It on Pinterest

Share This