ΚΥΣΕΑ | Εγκρίθηκε η αγορά πυραύλων SPIKE-NLOS
Defence Redefined
Published on 29/03/2023 at 17:06

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό, εγκρίθηκε η προμήθεια συστημάτων SPIKE NLOS (Non-Line-Of-Sight) για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα, έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη της πορείας άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιθυμούν την απόκτηση των κατευθυνόμενων πυραυλικών συστημάτων τύπου SPIKE NLOS, σε μια σύμβαση που υπολογίζεται περίπου στα 370 εκατομμύρια ευρώ, και αναμένεται να εξοπλίσει ορισμένες μονάδες του στρατού Ξηράς, αλλά και μέσα της Αεροπορίας Στρατού και πιο συγκεκριμένα τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache. 

Μάλιστα, οι πύραυλοι αυτοί αναμένεται να ενταχθούν στο οπλοστάσιο τεσσάρων Κανονιοφόρων και τεσσάρων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού. 

Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι και το ΠΑΘ “Αρχιπλοίαρχος Α. Ιωαννίδης” της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς δύναται να φέρει οκταπλό εκτοξευτή SPIKE NLOS.

Η προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων SPIKE NLOS είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τον τουρκικό Τύπο, λόγω της εκτεταμένης εμβέλειας των βλημάτων, συγκεκριμένα έως και 50 χλμ, όταν εκτοξεύεται από ελικόπτερο και έως και 32 χλμ, όταν εκτοξεύεται από χερσαίες ή ναυτικές πλατφόρμες.

Διαβάστε επίσης: Rafael | Παρουσίαση της 6ης γενιάς πυραύλων Spike-NLOS στην “Eurosatory 2022”

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε δηλώσει ότι είναι ένα σύνθετο οπλικό σύστημα, το οποίο έχει εφαρμογή και σε οχήματα του Στρατού Ξηράς και σε πλοία επιφανείας και σε ελικόπτερα και είχε τονίσει ότι έγιναν τρεις διαφορετικές συμβάσεις με διαφορετικούς όρους και τεχνικές προδιαγραφές.

Τέλος, τα προγράμματα για τα οποία έγινε ενημέρωση κατά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ήταν αυτά της προμήθειας κορβετών, του εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO 200HN, η περιορισμένη αναβάθμιση 19 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A Apache και των μαχητικών F-35.

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα τα ανωτέρω προγράμματα εξουσιοδοτώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας να προχωρήσουν σε υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. 

Λόγω της πολιτικής συγκυρίας, αναμένεται να διαπιστωθεί, εάν αυτά θα υλοποιηθούν προ ή μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: Παναγιωτόπουλος για Spike NLOS | Μέχρι αρχές Φεβρουαρίου θα υπογραφούν οι συμβάσεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This