ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Κονγκό | 55 νεκροί από δύο επιθέσεις ανταρτών – Σε κατάσταση πολιορκίας δύο επαρχίες

Defence Redefined
Published on 01/06/2021 at 14:16

Στις 31 Μαΐου, δύο επιθέσεις άφησαν τουλάχιστον 55 νεκρούς σε χωριά στο Ανατολικό Κονγκό.

Ο στρατός και μια τοπική ακτιβιστική ομάδα για τα δικαιώματα των πολιτών κατηγόρησαν τις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF), μια ισλαμιστική ένοπλη ομάδα, για την επιδρομή στο χωριό Tchabi και σε ένα στρατόπεδο εκτοπισμένων κοντά σε ένα άλλο χωριό, το Boga. Και οι δύο βρίσκονται κοντά στα σύνορα του Κόνγκο με την Ουγκάντα.

Τα σπίτια κάηκαν και απήχθησαν πολίτες, ανέφερε σε δήλωση το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Albert Basegu, επικεφαλής μιας ομάδας πολιτικών δικαιωμάτων στο Boga, δήλωσε στο Reuters ότι είχε ειδοποιηθεί για την επίθεση από τον ήχο των κραυγών στο σπίτι ενός γείτονα.

Διαβάστε επίσης: Μάλι | Τρεις Γάλλοι στρατιώτες νεκροί μετά από έκρηξη ΙΕD, κατά την διάρκεια αποστολής – Φωτογραφία

«Όταν έφτασα εκεί διαπίστωσα ότι οι επιτιθέμενοι είχαν ήδη σκοτώσει έναν Αγγλικανό πάστορα και η κόρη του τραυματίστηκε επίσης σοβαρά», δήλωσε ο Basegu.

Οι επιθέσεις της 31ης Μαΐου, ήταν οι φονικότερες από το 2017. Το ADF πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 850 ανθρώπους το 2020, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια σειρά από επιθέσεις εναντίον αμάχων αφότου ο στρατός άρχισε τις επιχειρήσεις εναντίον του, το προηγούμενο έτος.

Ο Πρόεδρος Felix Tshisekedi κήρυξε κατάσταση πολιορκίας στις επαρχίες του Βόρειου Kivu  Ituri του Κονγκό, την 1η Μαΐου σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αυξανόμενες επιθέσεις από παραστρατιωτικές ομάδες.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ), ο πρόεδρος μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή κατάσταση πολιορκίας «εάν σοβαρές περιστάσεις απειλούν άμεσα την ανεξαρτησία ή την ακεραιότητα της εθνικής επικράτειας ή εάν διακόπτουν την τακτική λειτουργία των θεσμών».

Υπολογίζεται ότι 122 ένοπλες ομάδες διαφόρων μεγεθών λειτουργούν στην ανατολική ΛΔΚ, η οποία είναι πλούσια σε ορυκτά, περιοχή στην οποία διεξήχθησαν αρκετές συγκρούσεις τη δεκαετία του 1990.

Διαβάστε επίσης: Νίγηρας | Τουλάχιστον 79 άμαχοι νεκροί σε επίθεση φερόμενων ισλαμιστών μαχητών στα σύνορα με το Μαλί – Χάρτης

Η Ουγκάντα ​​ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι συμφώνησε να μοιραστεί πληροφορίες και να συντονίσει τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών, αλλά δεν θα αναπτύξει στρατεύματα στο Κονγκό.

Οι πολιτοφυλακές ADF είναι Ισλαμιστές μαχητές της Ουγκάντας που επιχειρούν στην ανατολική ΛΔΚ από το 1995.

Η παραστρατιωτική οργάνωση ADF έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.200 πολίτες μόνο στην περιοχή Beni από το 2017, σύμφωνα με το Kivu Security Tracker (KST).

Ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών στην περιοχή από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει τις σφαγές αμάχων.

Διαβάστε επίσης: Νεκρός ο Ιταλός Πρέσβης του Κονγκό μετά από ένοπλη επίθεση από αντάρτες – Φωτογραφίες

Με πληροφορίες από: africa.cgtn.com

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This