Κολομβία | Αναβολή της κατάπαυσης του πυρός
Defence Redefined
Published on 09/10/2023 at 15:48

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η κυριότερη ομάδα διαφωνούντων των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσαν χθες Κυριακή πως αναβάλλεται για μια εβδομάδα και πλέον η προβλεπόμενη κατάπαυση του πυρός και η έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών, με φόντο τις αυξανόμενες εντάσεις.

Οι συνομιλίες, που αναμενόταν να αρχίσουν χθες Κυριακή στην Τιμπού, στα ανατολικά σύνορα της χώρας, θα ξεκινήσουν τη 16η Οκτωβρίου, ανέφεραν αντιπρόσωποι του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο και της οργάνωσης διαφωνούντων των FARC που είναι γνωστή με την ονομασία EMC (Κεντρικό Γενικό Επιτελείο) και απορρίπτει τη συμφωνία ειρήνης που είχε υπογραφεί το 2016.

Ο Ύπατος Επίτροπος για την Ειρήνη της κυβέρνησης Πέτρο, ο Ντανίλο Ρουέδα, ανακοίνωσε επίσης ότι η αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, που είχε αναγγελθεί τον περασμένο μήνα, θα τεθεί σε ισχύ και αυτή τη 16η Οκτωβρίου. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες στην Τιμπού, όπου είχαν πάει χιλιάδες άνθρωποι για να παραβρεθούν στην έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αναζωπύρωση των επιχειρήσεων της παράταξης ανταρτών αυτής εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, με τουλάχιστον 22 νεκρούς. Η κυβέρνηση καταδίκασε τις ενέργειες αυτές, με τον πρόεδρο Πέτρο να κάνει λόγο για προσπάθεια της ομάδας διαφωνούντων να εδραιώσει τον έλεγχό της σε περιοχές μέσω των οποίων διακινούνται ναρκωτικά.

Το EMC, που κατά επίσημα δεδομένα υπολογιζόταν πως διέθετε σχεδόν 3.500 μέλη περί τα τέλη του 2022, συνασπίστηκε τους τελευταίους μήνες με διαφορετικά “Μέτωπα”, τα οποία δρουν σε διάφορες περιοχές της Κολομβίας -στον Αμαζόνιο, στις ακτές στον Ειρηνικό, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα-, που έλεγχαν άλλοτε οι πρώην FARC και είχαν πρακτικά εγκαταλειφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Αφού είχε θερμή υποδοχή στην Τιμπού, περιοχή όπου οι αντάρτες έχουν ισχυρή παρουσία, ο εκπρόσωπος του EMC Αντρέι Αβεντάνιο εκτίμησε πως ο δρόμος μέχρι τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης με την κυβέρνηση θα είναι μακρύς. Όμως είναι απόλυτα πεισμένοι ότι μέσω του διαλόγου και πολιτικής λύσης θα μπορέσουν να επιλύσουν τα διάφορα προβλήματα, πρόσθεσε.

Ο σοσιαλδημοκράτης κ. Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, άλλοτε αντάρτης και ο ίδιος, θέλει να δώσει στους διαφωνούντες δεύτερη ευκαιρία να καταθέσουν τα όπλα, αφού απέρριψαν την ιστορική συμφωνία του 2016.

Ο πρόεδρος Πέτρο συνεχίζει την προσπάθεια για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη που μαίνεται έξι δεκαετίες στην Κολομβία διεξάγοντας διαπραγματεύσεις με όλες τις παράνομες ένοπλες οργανώσεις, ιδίως με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), αλλά και με παραστρατιωτικούς και συμμορίες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Βενεζουέλα – Κολομβία | Αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων τους έπειτα από τρία χρόνια

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΑΣ | Το σχέδιο για τις κάμερες

ΕΛΑΣ | Το σχέδιο για τις κάμερες

Οι αστυνομικοί εφοδιάζονται με κάμερες, τις οποίες θα έχουν πάντα πάνω τους και σε λειτουργία, στα πρότυπα της λειτουργίας της αστυνομίας…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This