Κιργιστάν | Τους 36 έφτασαν οι νεκροί από τις συγκρούσεις με το Τατζικιστάν
Defence Redefined
Published on 18/09/2022 at 13:10

Οι αρχές του Κιργιστάν ανακοίνωσαν σήμερα τον θάνατο ακόμη 12 ανθρώπων στη διάρκεια των συγκρούσεων με το Τατζικιστάν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 36 νεκρούς, ενώ άλλοι 129 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 36 ανθρώπους στη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή του Μπατκέν, στο νοτιοδυτικό Κιργιστάν, στα σύνορα με το Τατζικιστάν.

Από τις 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου ξέσπασαν φονικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που έχουν εδώ και χρόνια εδαφικές διαφορές. Η μία κατηγόρησε την άλλη ότι χρησιμοποίησε άρματα μάχης, όλμους, πυροβολικό και drones για να επιτεθεί σε προκεχωρημένα φυλάκια στη μεθόριο και σε γειτονικούς οικισμούς, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 54 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Το Κιργιστάν επίσης ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε περίπου 137.000 ανθρώπους από τη ζώνη των συγκρούσεων. Το Τατζικιστάν δεν έχει ανακοινώσει επίσημο απολογισμό θυμάτων, αλλά πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν επισημάνει ότι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε εκεχειρία στις 16 Σεπτεμβρίου, η οποία σε γενικές γραμμές τηρείται, παρά κάποιους βομβαρδισμούς.

Τα σύνορα μεταξύ του Ταζικιστάν και του Κιργιστάν είναι τακτικά το θέατρο φονικών συγκρούσεων. Σχεδόν τα μισά από τα 970 χιλιόμετρα των συνόρων αμφισβητούνται και η πρόοδος για την οριοθέτησή τους ήταν πολύ αργή τα τελευταία χρόνια.

Το 2021 σημειώθηκαν χωρίς προηγούμενο συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων και τροφοδοτώντας φόβους για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αρμενία | Ανακοίνωσε συμφωνία εκεχειρίας με το Αζερμπαϊτζάν

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This