ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Καταστροφή πλεούμενου παγιδευμένου με εκρηκτικά στην Ερυθρά Θάλασσα και αποθηκών όπλων στη Σανάα
Defence Redefined
Published on 24/12/2021 at 15:00

Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κατέστρεψε πλεούμενο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες προτού εξαπολύσει επίθεση στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του σουνιτικού βασιλείου.

Μερικές ώρες αργότερα, η συμμαχία υποστήριξε ότι οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, χρησιμοποιούσαν αθλητικό κέντρο, το επονομαζόμενο Αλ Θάουρα, κοντά στη Σανάα, την πρωτεύουσα, για την αποθήκευση όπλων, δίνοντας προθεσμία έξι ωρών για να τα απομακρύνουν. Μετά το πέρας της προθεσμίας, στη 01:00, η συμμαχία ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πλήγματα σε στρατόπεδο όπου είχαν μεταφερθεί τα όπλα στην πρωτεύουσα.

Οι Χούθι “μετέφεραν όπλα στο στρατόπεδο Τασριφάτ εντός της προθεσμίας που είχε δώσει η συμμαχία” και κατόπιν “καταστρέψαμε εννιά τομείς αποθήκευσης όπλων στο στρατόπεδο, αφού μεταφέρθηκαν εκεί”, ανέφερε. Κάτοικοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εκρήξεις συγκλόνισαν τη Σανάα καθώς αεροσκάφη έπλητταν το στρατόπεδο στην οδό Αλ Ζουμπέιρι, στο κέντρο της πόλης. 

Ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, ο επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής του κινήματος, ανέφερε μέσω Twitter ότι αν πάει “διεθνής επιτροπή και βρει τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους στο Αλ Θάουρα, θα παραδώσουμε τα όπλα απευθείας στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά αν δεν βρεθεί τίποτα, η συμμαχία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις” στην πρωτεύουσα της Υεμένης.

Διαβάστε επίσης: Δανία | Πολεμικό της πλοίο σκότωσε 4 πειρατές στον κόλπο της Γουινέας

Από τα τέλη του Νοεμβρίου, η Σαουδική Αραβία πολλαπλασίασε τις επιδρομές στην υεμενίτικη πρωτεύουσα, όπου λέει πως πλήττει “θεμιτούς” στρατιωτικούς στόχους. Η συμμαχία της οποίας τέθηκε επικεφαλής επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015, μερικούς μήνες αφού οι Χούθι εξεδίωξαν την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση από την πρωτεύουσα. 

Οι σιίτες αντάρτες έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις εναντίον σαουδαραβικών αστικών κέντρων. Τον Οκτώβριο, μια προκάλεσε δέκα τραυματισμούς στο αεροδρόμιο της Τζάζαν (νότια), σύμφωνα με σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ.

Οι Χούθι και οι δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση και υποστηρίζονται από τη στρατιωτική συμμαχία υπό το Ριάντ συνεχίζουν τον πόλεμο που ως το τέλος του 2021 αναμένεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε 377.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 

Τα μισά και πλέον θύματα πεθαίνουν εξαιτίας των έμμεσων συνεπειών της σύρραξης, ιδίως την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων και τις ασθένειες που θερίζουν, καθώς το σύστημα υγείας και άλλες βασικές υποδομές έχουν υποστεί καταστροφή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Υεμένη | Η συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία έπληξε στόχους των σιιτών ανταρτών Χούθι

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This