Καναδάς – Γερμανία | “Ιστορική” συμφωνία για ανανεώσιμο υδρογόνο
Defence Redefined
Published on 25/08/2022 at 09:00

Οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Γερμανίας υπέγραψαν προχθές Τρίτη συμφωνία συνεργασίας για την παραγωγή και τη μεταφορά ανανεώσιμου (ή πράσινου) υδρογόνου, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στον Καναδά.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο καναδός υπουργός Ενέργειας Τζόναθαν Γουίλκινσον υπέγραψαν τη συμφωνία σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Στέφενσβιλ της Νέας Γης, παρουσία του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Για ιστορικό βήμα προς το κοινό τους μέλλον έκανε λόγο στην ομιλία του ο Τριντό λέγοντας ότι ο στόχος τους είναι σαφής: Να εργαστούν για τις πρώτες εξαγωγές καναδικού υδρογόνου στη Γερμανία μέχρι το 2025, καθώς τα οφέλη είναι επίσης ξεκάθαρα: δημιουργία θέσεων εργασίας για τη μεσαία τάξη και τοπική ανάπτυξη, παρέχοντας παράλληλα καθαρή ενέργεια που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά του, ο γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι η συμφωνία θα αναβαθμίσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πιο “στρατηγικό επίπεδο”. Ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος συνοδεύεται από τον αντικαγκελάριο Χάμπεκ και πολυμελή αντιπροσωπεία γερμανικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, χαρακτήρισε τη συμφωνία ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, αλλά και για έναν βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό στο μέλλον.

Η Νέα Γη στον Καναδά θεωρείται τοποθεσία που ευνοεί την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, καθώς επικρατούν συχνά θυελλώδεις άνεμοι και είναι αραιοκατοικημένη.

Το καθαρό υδρογόνο (ανανεώσιμο υδρογόνο ή πράσινο υδρογόνο) παράγεται μέσα από την ηλεκτρόλυση του νερού και τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή του.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία | Ο πρωθυπουργός υπέρ της κατασκευής ενός αγωγού που θα συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με την κεντρική Ευρώπη

Επί του παρόντος, το κόστος παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου είναι υψηλότερο σε σύγκριση με την αγορά φυσικού αερίου, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πράσινο υδρογόνο μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας μεσοπρόθεσμα.

Οι γερμανικές εταιρείες ενέργειας Eon και Uniper ανακοίνωσαν προχθές Τρίτη ότι υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης με την καναδική Everwind στο περιθώριο των γερμανο-καναδικών συνομιλιών με στόχο την εισαγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου από τον Καναδά, σε μεγάλη κλίμακα, από το 2025.

Παράλληλα, οι εταιρείες επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας για την αγορά ετησίως έως και 500.000 τόνων αμμωνίας – της χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται στη μεταφορά υδρογόνου.

Μια μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας πρόκειται να κατασκευαστεί στο χωριό Πόιντ Τάπερ, στην καναδική επαρχία της Νέας Σκωτίας. Σύμφωνα με την Eon, αυτή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και η εμπορική λειτουργία της αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025..

Επίσης την Τρίτη, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την καναδική κυβέρνηση για την προώθηση της συνεργασίας και των οικονομικών ευκαιριών στην εφοδιαστική αλυσίδα για τα ηλεκτρικά οχήματα στον Καναδά.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Μιανμάρ | Το στρατιωτικό καθεστώς θα εισάγει καύσιμα από την Ρωσία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
LynkEUs | Δοκιμή του αντιαρματικού συστήματος BLOS στην Κύπρο – Οι κυπριακές εταιρείες συμμετέχουν δυναμικά στα ευρωπαϊκά προγράμματα

LynkEUs | Δοκιμή του αντιαρματικού συστήματος BLOS στην Κύπρο – Οι κυπριακές εταιρείες συμμετέχουν δυναμικά στα ευρωπαϊκά προγράμματα

Το έργο LynkEUs υλοποιεί κοινοπραξία αποτελούμενη από τις κυπριακές εταιρείες SignalGenerrix, Adittess, και το Ινστιτούτο Κύπρου μαζί με τις MBDA, THALES, Novadem, SAFRAN, FN Herstal, JCD,RMA, Xenics…

Το Ισπανικό αεροπλανοφόρο σε συνεκπαίδευση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – VIDEO και Φωτογραφίες

Το Ισπανικό αεροπλανοφόρο σε συνεκπαίδευση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – VIDEO και Φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκαν συνεκπαιδεύσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Ισπανική Αμφίβια Δύναμη Κρούσης η οποία αποτελείται από το Αεροπλανοφόρο ESPS JUAN CARLOS I, το Αμφίβιο Πλοίο ESPS CASTILLA και την Φρεγάτα (Φ/Γ) ESPS NAVARRA, στις θαλάσσιες περιοχές…

Pin It on Pinterest

Share This