Κίνα | Βυθίστηκε νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο
Defence Redefined
Published on 27/09/2024 at 17:24

Δορυφορικές εικόνες αποδεικνύουν ότι το τελευταίο από τα πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια, που ναυπήγησε η Κίνα βυθίστηκε πριν από μερικούς μήνες δίπλα σε προβλήτα, ενώ βρισκόταν υπό κατασκευή, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος του τομέα της άμυνας.

Το πρώτο υποβρύχιο κλάσης Zhou της Κίνας πιθανότατα βυθίστηκε μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, όταν οι δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν γερανούς, που θα ήταν απαραίτητοι για να το σηκώσουν από τον πυθμένα του ποταμού, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δεν είναι σαφής η αιτία που οδήγησε στη βύθιση του, ούτε αν ήταν φορτωμένο με πυρηνικά καύσιμα. Η Κίνα διαθέτει ήδη τον μεγαλύτερο πολεμικό στόλο στον κόσμο, με περισσότερα από 370 πλοία και έχει ξεκινήσει την παραγωγή μιας νέας γενιάς υποβρυχίων, ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα, γεγονός που ανησυχεί τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Αμερικανικό Ναυτικό | Το πρώτο πλήρως “gender-inclusive” υποβρύχιο σε επιχειρησιακή λειτουργία

Το Πεκίνο δεν έχει αναγνωρίσει τη βύθιση και ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν αποτελεί “έκπληξη” το γεγονός ότι το πολεμικό ναυτικό της Κίνας θα την αποκρύψει. Η τρέχουσα κατάσταση του υποβρυχίου είναι άγνωστη, ωστόσο εκτιμάται ότι η εξέλιξη δυνητικά φέρνει σε δύσκολη θέση το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να επεκτείνει τις στρατιωτικές δυνατότητές του.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για κάποιο σχόλιο. Την είδηση ανέφερε πρώτη η εφημερίδα Wall Street Journal. Σε δορυφορικές εικόνες από το Planet Labs που ελήφθησαν τον Ιούνιο φαίνονται γερανοί στο ναυπηγείο Βουτσάνγκ, όπου θα έπρεπε να είναι ελλιμενισμένο το υποβρύχιο.

Το 2022, η Κίνα διέθετε έξι πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, έξι πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια επίθεσης και 48 συμβατικά επιθετικά υποβρύχια επίθεσης, σύμφωνα με μια έκθεση του Πενταγώνου για τις στρατιωτικές δυνατότητες του Πεκίνου. 

Η δύναμη των υποβρυχίων αναμένεται ότι θα αυξηθεί στα 65 μέχρι το 2025 και στα 80 μέχρι το 2035, εκτιμά το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ | Το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Astute HMS του Royal Navy

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This