ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ι. Κασουλίδης | Την πρόταση Αναστασιάδη για τα Βαρώσια μετέφερε στον Άντονι Μπλίνκεν ο Κύπριος ΥΠΕΞ
Defence Redefined
Published on 02/02/2022 at 17:00

Την πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα Βαρώσια μετέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, χαρακτήρισε ως πολύ καλή τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και ΗΠΑ.

Όπως είπε, ο κ. Μπλίνκεν συνεχάρη τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για την επιστροφή του στο Υπουργείο Εξωτερικών και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μεταξύ άλλων, συνέχισε, οι δυο Υπουργοί μίλησαν για τον μηχανισμό 3+1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ και εξέφρασαν από κοινού την άποψη για επιστροφή στη συμφωνία για την πολιτική δυναμική.

Οι δυο Υπουργοί, είπε ο κ. Δημητρίου, συζήτησαν μια σειρά από διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας του συντονισμού των ενεργειών για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Τόνισαν επίσης τη σημασία της αύξησης της επιστημονικής συνεργασίας σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και οι αναδυόμενες τεχνολογίες μέσω της επικείμενης υπογραφής μιας διμερούς Συμφωνίας για την Επιστήμη και την Τεχνολογία.

O Αμερικανός Υπουργός εξέφρασε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κυπρίων και ο κ. Κασουλίδης μετέφερε την πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα Βαρώσια, κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Κύπρος | Συνάντηση Κασουλίδη με Μητσοτάκη και Δένδια

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, σχετικά με τη σημασία της πολυμερούς προσέγγισης στη βάση κανόνων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία, στη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί ο ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι νιώθει “προνομιούχος” για τη συνάντησή τους. Ευχαρίστησε, είπε, την κ. Πελόζι “για το ξεκάθαρο μήνυμά της σχετικά με τη σημασία της πολυμέρειας στη βάση κανόνων και την ισχυρή εστίασή της στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Πρόσθεσε ότι “ο πλήρης σεβασμός αυτών των αξιών είναι καθοριστικός για την Κύπρο στην προσπάθειά της για περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα”.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό | Υιοθέτηση του Ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το ΣΑ του ΟΗΕ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This