Ιταλία | Αυστηρότεροι κανόνες για τους μετανάστες
Defence Redefined
Published on 16/04/2023 at 13:37

Η κυβέρνηση Μελόνι κάνει πράξη την αυστηροποίηση των κανόνων για το μεταναστευτικό λίγες μέρες μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ικανοποιώντας τον Σαλβίνι, αναφέρει το DW.

Η ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να καταργήσει την ειδική άδεια εσωτερικής ανθρωπιστικής προστασίας, η οποία μέχρι τώρα μπορούσε να χορηγηθεί σε μέρος των μεταναστών. Πρόκειται για άδεια παραμονής σε άτομα τα οποία στην χώρα καταγωγής τους έχουν πέσει θύματα διακρίσεων και διώξεων, αλλά δεν πληρούν όλα τα κριτήρια για να μπορέσουν να θεωρηθούν πρόσφυγες.

Πέρυσι, η Ιταλία ενέκρινε 10.000 άδειες ανθρωπιστικής προστασίας. Τώρα, όμως, λόγω και της αύξησης των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Σικελία και στην Καλαβρία, η συντηρητική συμμαχία που κυβερνά την χώρα αποφάσισε να καταργήσει την συγκεκριμένη δυνατότητα.

Παράλληλα, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, αναμένεται να περιοριστούν αυστηρά και οι άδειες παραμονής για λόγους υγείας. Σε περίπτωση δηλαδή μεταναστών με διαγνωσμένες ασθένειες, οι οποίες μπορούν – έστω και τυπικά- να θεραπευθούν στη χώρα τους, δεν θα τους επιτρέπεται να μένουν στην Ιταλία.

Αλλά και όταν θα χορηγείται άδεια παραμονής για ιατρικούς λόγους, αυτή δεν θα μπορεί να μετατρέπεται σε άδεια εργασίας. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια νέα “σκληρή γραμμή”, η οποία ικανοποιεί πρώτα απ΄ όλα τις απαιτήσεις της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Διαβάστε επίσης: Ηνωμένο Βασίλειο | Σε στρατόπεδα και πλοία σχεδιάζει να κρατά τους παράτυπους μετανάστες

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Όλα αυτά συμβαίνουν τρεις ημέρες μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, η οποία θα επιτρέψει στην Ιταλίδα πρωθυπουργό να αυξήσει τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών και να πολλαπλασιάσει τα κλειστά κέντρα παραμονής. 

Η κυβέρνηση της Ρώμης μάλιστα θα διορίσει και ειδικό επίτροπο σε ρόλο συντονιστή, ο οποίος θα πρέπει να προωθήσει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Τόσο η Καθολική Εκκλησία όμως όσο και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση ασκούν ουσιαστική κριτική στα επίμαχα μέτρα. Υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται μια μακρόπνοη στρατηγική, η οποία θα βασίζεται και στην αλληλεγγύη και όχι μόνον αποσπασματικές κινήσεις με στόχο των εντυπωσιασμό των πολιτών.

Διαβάστε επίσης: NESTOR | Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη πιλοτική δοκιμή-επίδειξη με την Ελληνική Αστυνομία ως συντονιστή – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΑΣ | Το σχέδιο για τις κάμερες

ΕΛΑΣ | Το σχέδιο για τις κάμερες

Οι αστυνομικοί εφοδιάζονται με κάμερες, τις οποίες θα έχουν πάντα πάνω τους και σε λειτουργία, στα πρότυπα της λειτουργίας της αστυνομίας…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This