Ισραήλ – Λίβανος | Υπογραφή Συμφωνίας Οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων τους
Defence Redefined
Published on 28/10/2022 at 13:00

Λίβανος και Ισραήλ, δύο γειτονικές χώρες, επισήμως σε εμπόλεμη κατάσταση, υπέγραψαν χθες συμφωνία που ορίζει τα θαλάσσια σύνορά τους έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συμφωνία, η οποία εγγυάται την κατανομή των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, υπογράφτηκε το απόγευμα στην έδρα της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο παρουσία του Αμερικανού μεσολαβητή Άμος Χοστάιν και της ειδικής συντονίστριας του ΟΗΕ στον Λίβανο Τζοάνα Βρόνεκα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την ιστορική συμφωνία, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ είπε ότι η συμφωνία αποτελεί “de facto αναγνώριση” του εβραϊκού κράτους από την Βηρυτό.

Ήδη, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν υπέγραψε την επιστολή επικύρωσης της συμφωνίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την επίτευξη της “ιστορικής” συμφωνίας, τονίζοντας ότι χρειάστηκε πολύ θάρρος, ώστε οι πλευρές να δεσμευτούν και να την φέρουν σε πέρας.

Η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων θα λάβει την μορφή της ανταλλαγής επιστολών, μίας ανάμεσα στον Λίβανο και τις ΗΠΑ και άλλης ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, εξήγησε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στέφαν Ντούγιαριτς.

Ο Λίβανος αρνείται την συνύπαρξη της δικής του αντιπροσωπείας στην ίδια αίθουσα με την αντιπροσωπεία του Ισραήλ, ενώ αρνείται επίσης την υπογραφή του ίδιου κειμένου, αφού οι δύο χώρες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η λιβανική αντιπροσωπεία θα έχει ως μοναδική αποστολή την επίδοση της επιστολής παρουσία του Αμος Χοστάιν και της εκπροσώπου του ΟΗΕ και δεν θα συναντήσει κατά κανέναν τρόπο την ισραηλινή αντιπροσωπεία, τόνισε ο εκπρόσωπος της λιβανικής προεδρίας.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ – Λίβανος | Διαμάχη για την παρουσία της Energean στο διαφιλονικούμενο κοίτασμα “Καρίς”

Η συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στις δύο χώρες την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, συνομολογήθηκε χάρη στην πολυετή αμερικανική μεσολάβηση.

Βάσει της συμφωνίας, το κοίτασμα Karish βρίσκεται καθ’ ολοκληρίαν στα ισραηλινά ύδατα. Ο Λίβανος από την πλευρά του θα έχει πλήρη δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Cana, που βρίσκεται βορειοανατολικά και ένα τμήμα του τοποθετείται εντός των χωρικών υδάτων του Ισραήλ. Όμως το Ισραήλ θα αποζημιωθεί από την εταιρεία εκμετάλλευσης του Cana για τα δικαιώματά του σε ενδεχόμενα κοιτάσματα, σύμφωνα με το κείμενο.

Χωρίς καν να περιμένει την υπογραφή, ο ενεργειακός όμιλος Energean ξεκίνησε ήδη προχθές την παραγωγή φυσικού αερίου στο υπεράκτιο κοίτασμα Karish. Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε την Τρίτη στην εταιρεία το οριστικό πράσινο φως για να έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.

Ο Λίβανος, που βυθίζεται στην πρωτοφανή οικονομική κρίση, ζήτησε από την πλευρά του από την TotalEnergies να ξεκινήσει τάχιστα τις εργασίες αναζήτησης στο κοίτασμα Cana.

Η συμφωνία δεν θα μπορούσε να υπογραφεί χωρίς την έγκριση της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία είχε απειλήσει κατά την διάρκεια του καλοκαιριού να επιτεθεί κατά του Ισραήλ, αν αυτό ξεκινούσε τις εξορύξεις από το κοίτασμα Karish πριν από την επίτευξη συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης: Λίβανος | “Πράσινο φως” στη συμφωνία με Ισραήλ για τις θαλάσσιες ζώνες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This