Η Ουκρανία, μετά από ένα χρόνο, διορίζει νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων…

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν κατέλαβαν δύο δεξαμενόπλοια που έπλεαν υπό ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο σε αντίποινα για την κατάσχεση από τις ελληνικές αρχές του φορτίου ενός ρωσικού τάνκερ τον Απρίλιο ανοικτά της Εύβοιας.
Η ανακοίνωση των Φρουρών κάνει λόγο για αδιευκρίνιστες παραβάσεις των δύο πλοίων, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με όσα το μετέδωσε το Lloyd’s, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, πως τα δύο τάνκερ, αμφότερα έμφορτα με ιρακινό πετρέλαιο, προσεγγίστηκαν από ιρανικά στρατιωτικά ελικόπτερα, πριν πραγματοποιηθεί επιδρομή σε αυτά.
Χθες, Παρασκευή, κρατικά ΜΜΕ του Ιράν μετέδωσαν ότι η Τεχεράνη απαιτεί την απελευθέρωση ενός πλοίου που κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές εντός ελληνικών χωρικών υδάτων κατόπιν πιέσεων από την Ουάσινγκτον.
Ο Ελβετός πρέσβης, ο οποίος εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν, εκλήθη στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να του επιδοθεί το σχετικό διάβημα. Το ιρανικό ΥΠΕΞ ανέφερε, κατά την ιρανική ιστοσελίδα Tasnim, ότι η κατάσχεση του πλοίου έγινε έπειτα από εντολή της Ουάσινγκτον και απαίτησε την άμεση αποδέσμευσή του.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Κοινή αεροναυτική άσκηση με Κίνα και Ιράν – VIDEO
Tο κατασχεθέν τον Απρίλιο από τις ελληνικές αρχές δεξαμενόπλοιο 115.500 τόνων έπλεε υπό ρωσική σημαία και με την ονομασία “Pegas”, μεταφέροντας, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ιρανικό αργό πετρέλαιο και παραβιάζοντας διεθνείς κυρώσεις.
Κατασχέθηκε ανοικτά της Καρύστου κι ενώ σε αυτό επέβαινε 19μελές πλήρωμα ρωσικής υπηκοότητας. Το φορτίο του πλοίου δεν είχε κατασχεθεί και δεν είχε γίνει ξεκάθαρο από ποιον είχε ναυλωθεί το τάνκερ, το οποίο πάντως διαχειριζόταν η ρωσική εταιρεία Transmorflot.
Λίγες ημέρες μετά οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το Reuters, αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν το τάνκερ εξαιτίας ασαφειών για το κατά πόσο η ιδιοκτησία του υπόκειται στις επιβληθείσες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας κατόπιν της εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, το φορτίο του – ιρανικό αργό – εμπίπτει στις επιβληθείσες διεθνείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν.
Έτσι, σύμφωνα με το το Associated Press, το οποίο επικαλείται Έλληνα αξιωματούχο (ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί), έπειτα από αίτημα των Η.Π.Α., το φορτίο του τάνκερ κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε σε άλλο πλοίο στις 27/5.
Το Ιράν χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας και των διεθνών συνθηκών και προειδοποίησε με ανάληψη τιμωρητικής δράσης, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο IRNA, ενώ ο Έλληνας επιτετραμένος στην Τεχεράνη εκλήθη για εξηγήσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Tasnim, το υπουργείο καταδίκασε την “απαράδεκτη” παράδοση της Ελλάδας στις “παράνομες” αμερικανικές πιέσεις και επεσήμανε ότι η κατάσχεση του φορτίου του πλοίου αποτελεί παράδειγμα διεθνούς πειρατείας.
Διαβάστε επίσης: Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για σχέδιο επίθεσης στην Κύπρο – Συνελήφθη ο ύποπτος
Έντονη υπήρξε η αντίδραση της Αθήνας, όπου με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο. Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Επίσης, τόνισε ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας, ενώ υπό το φως των ανωτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.
Τέλος, τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία
Με πληροφορίες από: Euronews
Διαβάστε επίσης: Ιράν-Κίνα | Εμβάθυνση σχέσεων με την εφαρμογή του συμφώνου συνεργασίας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λιβύη | Ανακοίνωση γύρου αδειοδότησης για εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων
Η Λιβύη ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά από 17 χρόνια, προσφέροντας 22…
ΗΠΑ | Μαζικές ολονύχτιες αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι
Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη στοίχισαν τη…
RNMB ARIADNE | Το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών παρέλαβε η Βρετανία
Η Βρετανία παρέλαβε το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα ανίχνευσης θαλάσσιων ναρκών. Το σύστημα αναπτύσσεται από την εταιρεία Thales, στα πλαίσια του Γαλλο-Βρετανικού προγράμματος αντιμέτρων για θαλάσσιες νάρκες…
Ουκρανία | Διορισμός νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου – Μετασχηματισμός Ενόπλων Δυνάμεων
Η Ουκρανία, μετά από ένα χρόνο, διορίζει νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων. Νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων…
ΕΛΚΑΚ | Πρόσκληση συμμετοχής στην καταγραφή του Δυναμικού και των προοπτικών του Ελληνικού Οικοσυστήματος Αμυντικής Καινοτομίας
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) έχει σκοπό την καλλιέργεια του εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, καθώς και…
Συνέδριο για στρατιωτική κινητικότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ – Συμμετοχή της Κύπρου
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), με επικεφαλής τον Τμηματάρχη Αμυντικής Διπλωματίας, συμμετείχαν στη Συνάντηση Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής…
Λιβύη | Ανακοίνωση γύρου αδειοδότησης για εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων
Η Λιβύη ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά από 17 χρόνια, προσφέροντας 22…
Ο παγκόσμιος χάρτης των πυρηνικών όπλων
Τα πυρηνικά όπλα παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες γεωπολιτικής ισχύος και στρατιωτικής αποτροπής.