Ιράν | Αύξηση κατά 43% στις εκτελέσεις το 2023
Defence Redefined
06/03/2024

Το Ιράν εκτέλεσε τουλάχιστον 834 ανθρώπους το 2023, μια αύξηση της τάξης του 43% σε σύγκριση με το 2022 και ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2015, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των μη κυβερνητικών οργανώσεων Iran Human Rights και Ensemble contre la peine de mort.

Οι εκτελέσεις στο Ιράν, μία από τις χώρες όπου καταγράφονται οι περισσότερες θανατώσεις καταδικασμένων μαζί με την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία, πραγματοποιούνται διά απαγχονισμού. Το 2023 τουλάχιστον 22 γυναίκες εκτελέστηκαν στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 10 ετών, τονίζουν οι ΜΚΟ.

Το 2015 οι ιρανικές αρχές προχώρησαν στην εκτέλεση 972 ανθρώπων, υπενθυμίζουν οι Iran Human Rights (IHRNGO), με έδρα τη Νορβηγία και η Ensemble contre la peine de mort (ECPM), που εδρεύει στο Παρίσι.

Σε αυτήν την έκθεση των 100 σελίδων, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν το Ιράν ότι καταφεύγει στη θανατική ποινή ως ένα εργαλείο πολιτικής καταστολής μετά το τεράστιο κίνημα αμφισβήτησης σε αυτή τη χώρα.

Το κίνημα αυτό πυροδότησε ο θάνατος τον Σεπτέμβριο του 2022 της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας από το Ιράν, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για μη σεβασμό του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα στο Ιράν. Η οικογένειά της και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, κάτι που αρνούνται οι ιρανικές αρχές.

Οι κινητοποιήσεις, που συγκλόνισαν για πολλές εβδομάδες το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εξασθένησαν μπροστά σε μια καταστολή, η οποία οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χιλιάδες συλλήψεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η έκθεση δεν συμπεριλαμβάνει στα στατιστικά στοιχεία της τους 551 ανθρώπους, τουλάχιστον, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ή άλλων εξωδικαστικών εκτελέσεων εντός ή εκτός των φυλακών, υπογραμμίζεται στο σχετικό δελτίο τύπου.

Βάσει της έκθεσης, τουλάχιστον 471 άνθρωποι (το 56% του συνόλου των εκτελέσεων) εκτελέστηκαν το 2023 για υποθέσεις που συνδέονται με ναρκωτικά και τουλάχιστον 282 άνθρωποι (το 34% του συνόλου των εκτελέσεων) εκτελέστηκαν για δολοφονίες.

Το Ιράν εφαρμόζει τη σαρία (ισλαμικός νόμος) που προβλέπει τη θανατική ποινή για εγκλήματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών, ο βιασμός ή ο φόνος. Έως αυτή τη στιγμή το 2024, τουλάχιστον 83 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Ιράν, σύμφωνα με την IHRNGO.

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Στήριξη στο Ιράκ για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Άρθρο άποψης | Το θεσμικό έλλειμμα στην Εθνική Αμυντική Βιομηχανία – Η Τουρκία έχει SSB – Η Κύπρος έχει Συμβούλιο – Η Ελλάδα έχει κενό

Άρθρο άποψης | Το θεσμικό έλλειμμα στην Εθνική Αμυντική Βιομηχανία – Η Τουρκία έχει SSB – Η Κύπρος έχει Συμβούλιο – Η Ελλάδα έχει κενό

Η παρουσία μου στη διεθνή έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας FEINDEF στη Μαδρίτη δεν ήταν απλώς μια ακόμη επαγγελματική αποστολή. Ήταν μια αφορμή για προβληματισμό.

Pin It on Pinterest

Share This