Ιράν | Ανοίγει και πάλι τις διπλωματικές αποστολές στη Σαουδική Αραβία
Defence Redefined
Published on 06/06/2023 at 16:32

Το Ιράν ανοίγει ξανά αυτές τις μέρες τις διπλωματικές αποστολές του στη Σαουδική Αραβία.

Το γεγονός έκανε γνωστό το Ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, μήνες αφότου η Τεχεράνη και το Ριάντ συμφώνησαν να βάλουν τέλος σε χρόνια ανταγωνισμού στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Κίνας.

Το Μάρτιο, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους. Η εχθρότητα αυτών των δύο περιφερειακών αντιπάλων είχε απειλήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και είχε τροφοδοτήσει περιφερειακές συγκρούσεις από την Υεμένη μέχρι τη Συρία.

Προς εφαρμογή της συμφωνίας, η πρεσβεία του Ιράν στο Ριάντ, το Γενικό Προξενείο στην Τζέντα και το γραφείο στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας θα επαναλειτουργήσουν επισήμως την Τρίτη και την Τετάρτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος Νασέρ Καναανί.

Τον περασμένο μήνα, η Τεχεράνη διόρισε τον Αλιρεζά Εναγιατί στη θέση του πρεσβευτή της στη Σαουδική Αραβία, η οποία είχε διακόψει τις σχέσεις το 2016, αφού η πρεσβεία της στην Τεχεράνη είχε καταληφθεί στη διάρκεια μιας διένεξης για την εκτέλεση στο σουνιτικό Ριάντ ενός σιίτη ιερωμένου.

Οι σχέσεις είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επενέβησαν στον πόλεμο στην Υεμένη, όπου το κίνημα των Χούθι, που είναι σύμμαχος του Ιράν, είχε ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση και είχε καταλάβει την πρωτεύουσα Σαναά.

Το Ριάντ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εξοπλίζει τους Χούθι, οι οποίοι συνέχισαν επιτιθέμενοι σε σαουδαραβικές πόλεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους. 

Το 2019 το βασίλειο είχε κατηγορήσει απ’ ευθείας την Ισλαμική Δημοκρατία για μια επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, η οποία είχε αναγκάσει την εταιρεία να μειώσει προσωρινά στο μισό την παραγωγή της. Το Ιράν είχε αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές.

Διαβάστε επίσης: Ιράν – Σαουδική Αραβία | Συμφωνία για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

Pin It on Pinterest

Share This