Ιαπωνία | Εξοπλίζεται ταχέως με εκατοντάδες πυραύλους Tomahawk
Andreas Pogiatzi
Published on 06/10/2023 at 15:43

Ο Ιάπωνας Υπουργός Άμυνας, Μινόρου Κιχάρα, δήλωσε την Τετάρτη 4/10, ότι το Τόκιο, θα προμηθευτεί νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, πυραύλους κρουζ Tomahawk από τις ΗΠΑ, ως απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις ασφαλείας στην Ασία.

Οι δηλώσεις του Κιχάρα, έγιναν κατά τη διάρκεια της δια ζώσης συνάντησης του με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν στην Ουάσιγκτον. 

Μέσα στα πλαίσια της επιχειρησιακής προετοιμασίας για την απόκτηση δυνατοτήτων αντεπίθεσης και την στόχευση εχθρικών βάσεων εάν είναι απαραίτητο, η Ιαπωνία σκοπεύει να αγοράσει 400 πυραύλους Tomahawk, οι οποίοι έχουν εμβέλεια κρούσης περίπου 1.600 χιλιόμετρα (994 μίλια), σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. 

Οι δύο Υπουργοί, αν και στις δηλώσεις τους αναγνώρισαν την ανάγκη για ενίσχυση των πυραυλικών δυνατοτήτων της Ιαπωνίας, με την προμήθεια πυραύλων Tomahawk Block-4, η οποία θα ξεκινήσει το οικονομικό έτος 2025, απέφυγαν να μιλήσουν για επίσημη συμφωνία, καθως εκκρεμεί ακόμη η έγκριση από το Κογκρέσο. 

Η Ιαπωνία επιθυμούσε την αγορά των Tomahawk Block-5, το οικονομικό 2026 και το 2027, για την ανάπτυξη τους σε αντιτορπιλικά Aegis, του Ιαπωνικού Ναυτικού, ωστόσο σύμφωνα με το νέο αναθεωρημένο σχέδιο, η Ιαπωνία θα παραλάβει έως και 200 πυραύλους Tomahawk της προηγούμενης έκδοσης μεταξύ του 2025 και του 2027, ενώ το υπόλοιπο της αγοράς θα αποτελείται από νεότερους πυραύλους που θα παραδοθούν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα.

Ο Κιχάρα τόνισε ότι αυτή η αλλαγή προγράμματος θα ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες της Ιαπωνίας νωρίτερα. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δαπανήσει 211,3 δισεκατομμύρια γιεν (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2023 για την προμήθεια πυραύλων.

Διαβάστε επίσης: Ιαπωνία | Συμφωνία για παραγωγή και προμήθεια οχημάτων Patria AMV XP 8×8

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This