Η Ολλανδία αγοράζει 96 αντιβαλλιστικούς πυραύλους GEM-T για τους Patriots
Defence Redefined
Published on 31/07/2022 at 17:34

Το ενδιαφέρον της για την απόκτηση 96 προηγμένων αντιβαλλιστικών πυραύλων MIM-104E Patriot Guidance Enhanced Missile-T (GEM-T),  εξέφρασε η Ολλανδία για τα αντιαεροπορικά της συστήματα Patriot.

Η προμήθεια των συγκεκριμένων πυραύλων, θα κοστίσει στο Άμστερνταμ σύμφωνα με το Αμερικανικό State Department περίπου 1,219 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων συναφών υπηρεσιών μεταφοράς, υποστήριξης, εκπαίδευσης προσωπικού, αρχικής ενσωμάτωσης, δοκιμών, ανταλλακτικών, μελλοντικής επισκευής, μεταφοράς και επιθεώρησης.

Ο GEM-T, είναι ένας από τις παραλλαγές των πυραύλων Patriot, που είναι διαθέσιμες τόσο στις δυνάμεις των ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες. Ο πύραυλος, παρέχει βελτιωμένη ικανότητα να αναχαιτεί τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ ή εχθρικά αεροσκάφη, συμπληρώνοντας τον πύραυλο PAC-3. Επιχειρησιακά δοκιμάστηκαν στην επιχείρηση “Iraqi Freedom” στο Ιράκ η οποία διήρκησε από τις 20 Μαρτίου 2003 έως 15 Δεκεμβρίου του 2011. 

Η κύρια αποστολή του GEM-T, είναι να αντιμετωπίσει στόχους σε χαμηλό υψόμετρο και μικρή υπογραφή ραντάρ (low RCS). Η δυνατότητα αναζήτησης και αναχαίτισης στόχων stealth έχει επιτευχθεί μεταξύ άλλων με την ενσωμάτωση ενός νέου ηλεκτρονικού ταλαντωτή (oscillator), χαμηλού θορύβου (low-noise) που αυξάνει την ευαισθησία του ανιχνευτή, για τον εντοπισμό “αόρατων” στόχων.

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, δεν αφήνουν άλλη επιλογή στα ευρωπαϊκά κράτη από το να αναβαθμίζουν ή να αγοράζουν τόσο οπλικά συστήματα όσο και προηγμένα πυρομαχικά. 

Τους τελευταίους μήνες, πολλές χώρες στην Ευρώπη άρχισαν να αναβαθμίζουν ή να αγοράζουν τόσο οπλικά συστήματα όσο και πυρομαχικά για αυτές, ειδικά στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους μετά την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη χώρα. Μπορεί μια τέτοια αγορά από την Ολλανδία να μην είχε προγραμματιστεί, αλλά με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη, είναι λογική εξέλιξη.

Με την απόκτηση των νέων πυραύλων η Ολλανδία θα αυξήσει τις αμυντικές της δυνατότητες, καθώς και τη μαχητική ικανότητα των μονάδων αεράμυνας της. Κύριος ανάδοχος της σύμβασης θα είναι η αμερικανική Raytheon ενώ σημειώνεται ότι είναι υπό συζήτηση η παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων (offsets).  

Διαβάστε επίσης: IDE | Αναλαμβάνει την αναβάθμιση των ελληνικών συστημάτων αεράμυνας PATRIOT

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ινδία | Μέχρι το 2023 θα προμηθευτεί 5 πυροβολαρχίες πυραύλων S-400

Ινδία | Μέχρι το 2023 θα προμηθευτεί 5 πυροβολαρχίες πυραύλων S-400

Η συμφωνία Ινδίας και Ρωσίας για προμήθεια πυραύλων S-400 ισχύει κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης μέχρι τα τέλη του 2023. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώθηκε ένα μικρό ρήγμα στις σχέσεις…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Αλεξιπτωτιστές | Απονομή διακριτικών σε οπλίτες θητείας και σπουδαστές παραγωγικών σχολών – VIDEO και Φωτογραφίες

Αλεξιπτωτιστές | Απονομή διακριτικών σε οπλίτες θητείας και σπουδαστές παραγωγικών σχολών – VIDEO και Φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής πτυχίων και διακριτικών πτερύγων Αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα σε σπουδαστές στρατιωτικών σχολών και νεοσύλλεκτους καταδρομείς…

Αμερικανικές αντιδράσεις για ενδεχόμενη προμήθεια επιπλέον S-400 από την Τουρκία

Αμερικανικές αντιδράσεις για ενδεχόμενη προμήθεια επιπλέον S-400 από την Τουρκία

Αντιδράσεις προκάλεσε στο Αμερικανικό πολιτικό σύστημα, το δημοσίευμα του Ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου TASS όπου αναφέρεται πως η Τουρκία ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρωσία…

Pin It on Pinterest

Share This