Η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία τον Φεβρουάριο του 1821
Defence Redefined
02/03/2025

Σις 22 Φεβρουαρίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, έλληνας αξιωματικός που υπηρετούσε στον ρωσικό αυτοκρατορικό στρατό και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, ανακήρυξε από τις οθωμανικές κτήσεις της Μολδοβλαχίας, την επανάσταση κατά του οθωμανικού ζυγού. 

*Φωτογραφία: Το κενοτάφιο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Πεδίο του Άρεως στην Αθήνα.

Οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε η Μολδοβλαχία για αυτό το εγχείρημα ήταν αρκετοί: καταρχάς, οι ηγεμόνες της περιοχής ήταν Έλληνες Φαναριώτες, υπήρχε ελάχιστη παρουσία οθωμανικών στρατευμάτων, ενώ υπήρχαν και αλλά εθνικά κινήματα, μεταξύ αυτών και των Ρουμάνων, οι οποίοι ίσως να υποστήριζαν την επανάσταση. Τέλος, υπήρχε η ελπίδα των Φιλικών ότι η ρωσική αυτοκρατορία, η οποία διατελούσε ρόλο προστάτη των ορθοδόξων χριστιανών της οθωμανικής αυτοκρατορίας, θα τασσόταν υπέρ της επανάστασης, υποστηρίζοντάς την.  

Διαβάστε επίσης: 10 Απριλίου 1826 | Η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου

Όσον αφορά τον ένοπλο αγώνα του Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία, διήρκησε περίπου τέσσερις μήνες, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να διαβαίνει τον ποταμό Προύθο και να εισέρχεται εντός της Οθωμανικής Βλαχίας. Στις 24 Φεβρουαρίου ο Υψηλάντης εξέδωσε την προκήρυξη επανάστασης με τον γνωστό τίτλο: «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος»,  καλώντας όλους τους υπόδουλους Έλληνες στην επανάσταση. Επιπρόσθετα, τον Μάρτιο, Έλληνες και Βλάχοι αντάρτες κατόρθωσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Βουκουρέστι. Παρόλα αυτά, η επανάσταση ήταν βραχεία καθώς καταδικάστηκε από τις τότε μεγάλες δυνάμεις, με τον Τσάρο της Ρωσίας να δίνει το πράσινο φως στους Οθωμανούς να εισέλθουν στην Μολδοβλαχία και να καταπνίξουν την επανάσταση.

Οι Έλληνες υπό τη διοίκηση του Υψηλάντη έδωσαν πολλαπλές μάχες κατά των επιτιθέμενων Οθωμανών, οι οποίοι τους καταδίωκαν σε όλη την Βλαχία. Η πιο καθοριστική μάχη για την έκβαση της επανάστασης, υπήρξε η μάχη του Δραγατσανίου, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά ο Ιερός Λόχος, το στρατιωτικό σώμα, αποτελούμενο από έλληνες εθελοντές σπουδαστές του εξωτερικού, που ίδρυσε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. Παρά τη μαχητικότητα που επέδειξαν οι επαναστάτες, υπέστησαν σημαντικά πλήγματα. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κατευθύνθηκε προς την Αυστρία, όπου φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε το 1827. Δόθηκαν κι άλλες μάχες από τα εναπομείναντα ελληνικά στρατεύματα, όπως η μάχη στο Σκουλένι, στην οποία οι υπέρτεροι αριθμητικά Οθωμανοί αναδείχθηκαν και πάλι νικητές. 

Η επανάσταση στη Μολδοβλαχία, ήταν η αρχή του ένοπλου αγώνα για ελευθερία όπου ένα μήνα μετά θα άρχιζε στον Ελλαδικό χώρο και οδήγησε στην ανεξαρτησία και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους. 

Διαβάστε επίσης: 30 Μαρτίου 1822 | Η καταστροφή της Χίου και οι θηριωδίες των Οθωμανών 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΕΟΚΑ  | Όταν τα Playmobil αφηγούνται το έπος

ΕΟΚΑ | Όταν τα Playmobil αφηγούνται το έπος

Αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων από την Ελληνική Ιστορία, την ΕΟΚΑ, την Αρχαία Ρώμη, την Άγρια Δύση, αλλά και σκηνές από αγαπημένες ταινίες ζωντάνεψαν…

Pin It on Pinterest

Share This