ΗΠΑ | Υπερψηφίστηκε η τροπολογία Πάπας για “μπλόκο” στα τουρκικά F-16
Defence Redefined
Published on 15/07/2022 at 09:00

Πέρασε την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, με 244 ψήφους υπέρ έναντι 179 κατά, η τροπολογία των Δημοκρατικών βουλευτών, Κρις Πάπας και Φρανκ Παλόνε, η οποία απαγορεύει την πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού ή αναβαθμισμένη τεχνολογία στην Τουρκία.

Επί της ουσίας, οι τροπολογίες του Κρις Πάπας απαγορεύουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, εάν το Κογκρέσο δεν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας –ή και κάποιου άλλου NATOϊκού συμμάχου- μέσω υπερπτήσεων ή παραβιάσεων εναέριου χώρου για τουλάχιστον έξι μήνες.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να άρει την απαγόρευση για λόγους εθνικής ασφάλειας, τότε θα πρέπει να περιγράψει λεπτομερώς τα μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ.

Βάσει της τροπολογίας Πάπας, απαγορεύεται ρητά, όχι μόνον η πώληση νέων μαχητικών F-16, αλλά και οποιοδήποτε κιτ εκσυγχρονισμού ή αναβάθμιση εξοπλισμού προς την Τουρκία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη εξαιρετικής σημασίας, που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες να γίνει νόμος των ΗΠΑ στο τέλος του χρόνου, ως τμήμα του αμυντικού προϋπολογισμού. Τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί ανάλογη τροπολογία και στην Γερουσία, αυξάνοντας την πιθανότητα να γίνει νόμος των ΗΠΑ.

“Μίλησα στη Βουλή για την τροπολογία που μόλις υπερψηφίστηκε και απαγορεύει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, χωρίς πιστοποίηση από το Κογκρέσο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ, για να αποφεύγει τις συνέπειες για τις πράξεις του”, τόνισε ο Δημοκρατικός βουλευτής, Φρανκ Παλόνε, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Διαβάστε επίσης: Ν. Παναγιωτόπουλος | Άμεσα οι διαδικασίες απόκτησης των F-35 από την Ελλάδα

“Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πολεμική ρητορική και συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα –έναν πραγματικά αξιόπιστο και δημοκρατικό ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο”, με τα λόγια αυτά, ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάπας είχε περιγράψει νωρίτερα έναν από τους σημαντικούς λόγους πίσω από την προσπάθειά του να μπλοκάρει την πώληση όπλων στην Άγκυρα μέσω της αμερικανικής Βουλής.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, υποστηρίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να λογοδοτήσει για τη στάση της απέναντι στο ΝΑΤΟ, ενώ τονίζει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να απορρίπτουν τα αιτήματα της Τουρκίας για οπλισμό μέχρι να αλλάξει τη στάση της.

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξή του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά αρνήθηκε ότι η προτεινόμενη συμφωνία ήταν ένα “αντάλλαγμα”, ώστε να υποστηρίξει η Τουρκία τα αιτήματα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

“Δεν υπήρξε κάποιου είδους ‘ανταλλαγή’ (quid προ quo) σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. Είναι απλά ότι πρέπει να κάνουμε την πώληση”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους. “Χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου, ώστε να μπορέσω να το κάνω αυτό, και πιστεύω πως μπορούμε να την έχουμε”, έλεγε πριν από λίγες ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με Lockheed Martin – Στην ατζέντα F-35, P-3B Orion και F-16 Viper

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών είχε προηγηθεί επιστολή από το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), διά της οποίας ζητείτο από τους Αμερικανούς νομοθέτες να στηρίξουν την τροπολογία Πάπας.

Το κείμενο της επιστολής ανέφερε τα εξής:

“Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι ένοπλες υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, δημιουργώντας μια πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επιπροσθέτως, η Τουρκία διεξάγει προκλητικές και επικίνδυνες ναυτικές ασκήσεις, ενίοτε με αληθινά πυρά, στα ελληνικά χωρικά ύδατα και γύρω από κατοικημένα νησιά.

Παρά την επιθετικότητα της Τουρκίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφραστεί υπέρ της εξέτασης του τουρκικού αιτήματος για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin και τον εκσυγχρονισμό 80 κιτ για τον υπάρχοντα τεράστιο στόλο των πολεμικών αεροσκαφών της.

Η αναβάθμιση και η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία θα υπονόμευε τον αμερικανικό νόμο, τις αμερικανικές αξίες και τα αμερικανικά συμφέροντα. Η Τουρκία ήδη χρησιμοποιεί τον στόλο των αμερικανικών F-16 που διαθέτει για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Μεγάλος αριθμός αναλυτών έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με τη συνεγκατάσταση αναβαθμισμένων F-16 με τους S-400.

Η τροπολογία του Κρις Πάπας απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πουλήσουν κιτ εκσυγχρονισμού και νέα F-16 στην Τουρκία, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας – ειδικά μέσω εδαφικών υπερπτήσεων ή παραβάσεων του FIR Αθηνών. Ελπίζουμε ότι θα στηρίξετε αυτή τη σημαντική τροπολογία”.

Με πληροφορίες από: ΕΡΤ, CNN Greece

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Απαγόρευση πώλησης F-16 στην Τουρκία – Βλέπει F-35 στο Τέξας ο Κωνσταντίνος Φλώρος – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

Η Nexter, εταιρεία του ομίλου KNDS (KMW+NEXTER Defense Systems), ανακοίνωσε την άφιξη του νέου τακτικού Μη Επανδρωμένου Οχήματος Εδάφους…

Pin It on Pinterest

Share This