ΗΠΑ | Στην Ταϊβάν έφτασε η Νάνσι Πελόζι
Defence Redefined
Published on 03/08/2022 at 08:45

Στην Ταιβάν βρίσκεται η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ παρά τις προειδοποιήσεις από την Κίνα να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα κλιμάκωσης των σχέσεων Πεκίνου – Ουάσινγκτον.

Το Πεκίνο δήλωσε ότι θα ξεκινήσει “στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις” λόγω της επίσκεψης της Πελόζι στην Ταϊβάν. Συγκεκριμένα, σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχει τεθεί ο κινεζικός στρατός και θα ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Παράλληλα ξεχωριστά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από χθες το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το Euronews, τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.

Διαβάστε επίσης: Επικοινωνία Μπάιντεν και Σι με την Ταϊβάν στην κορυφή της ατζέντας – “Μήνυμα” της Ταϊβάν στην Κίνα

Με το σαφές μήνυμα προς την Κίνα, ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για μια δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ, έφτασε το απόγευμα ώρα Ελλάδος και Κύπρου στην Ταϊβάν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.  

“Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν”, είπε η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που την μετέφερε.

“Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας”, είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Πριν την άφιξη Πελόζι κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 διέσχιζαν τα στενά της Ταϊβάν, που χωρίζουν την ηπειρωτική Κίνα από το νησί που διεκδικείται από το Πεκίνο, μετέδιδε η κινεζική κρατική τηλεόραση CGTN λίγο πριν την άφιξη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Η ανακοίνωση αυτή είχε βγει πριν από μια επίσκεψη, που θεωρούνταν επικείμενη, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι. Μια τέτοια πρωτοβουλία θεωρείται σοβαρή πρόκληση από την Κίνα η οποία μπορεί να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | “Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταιβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This