ΗΠΑ | Ναι στην παράδοση F-16 στην Ουκρανία – Ιστορική απόφαση λέει ο Ζελένσκι
Defence Redefined
Published on 20/05/2023 at 11:24

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την ιστορική, όπως χαρακτήρισε, απόφαση των ΗΠΑ να εγκρίνουν την παράδοση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών στη χώρα του, όπως τα F-16 που ζητά η Ουκρανία.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, νωρίτερα σήμερα ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, ότι θα δώσει το “πράσινο φως” για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών F-16, στην Ουκρανία, από τις χώρες της Δύσης. 

Διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι στηρίζει την κοινή πρωτοβουλία τους για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά τέταρτης γενιάς, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή. Για την παράδοση των αμερικανικών αεροσκαφών στην Ουκρανία από μια τρίτη χώρα απαιτείται προηγουμένως να δώσει την έγκρισή της η Ουάσινγκτον.

Στο διάστημα που θα γίνεται η εκπαίδευση, τους επόμενους μήνες, ο συνασπισμός των χωρών που μετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια θα αποφασίσει πότε θα παραδοθούν τα αεροσκάφη, πόσα θα είναι και ποιος θα τα δώσει, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. Η διατύπωση αυτή – το γεγονός ότι είπε πότε και όχι εάν – είναι μέχρι στιγμής η ισχυρότερη ένδειξη εκ μέρους των ΗΠΑ ότι βλέπουν θετικά τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με τα αεροσκάφη αυτά.

Η εκπαίδευση θα γίνει εκτός της Ουκρανίας, σε εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και θα κρατήσει μήνες, συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, λέγοντας ότι ελπίζει να ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε τη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην πρωτοβουλία πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων είναι και η Βρετανία, για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. Παρόμοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και το υπουργείο Άμυνας της Δανίας.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Οι δεσμεύσεις τους για την υπεράσπιση των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This