ΗΠΑ – Κίνα | Αποκαθίσταται η “κόκκινη γραμμή” μεταξύ των στρατών
Defence Redefined
Published on 16/11/2023 at 12:36

Την ανάγκη να διασφαλιστεί πως η αντιπαλότητα δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση και την επιθυμία τους για αναθέρμανση του διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης συνάντησής τους, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν.

Η σχεδόν τετράωρη συνάντηση σε εξοχική κατοικία, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Σαν Φρανσίσκο, κατέληξε στην επανέναρξη των επαφών υψηλού επιπέδου των στρατών των δύο μεγάλων δυνάμεων, που είχαν διακοπεί για πάνω από έναν χρόνο, εξαιτίας της επίσκεψης της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι.

Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να αποκατασταθεί η επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης της Κίνας.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ωστόσο παραμένουν αγεφύρωτες, ειδικά για το ζήτημα της Ταϊβάν. Η σύνοδος, προσεκτικά χορογραφημένη ώστε να δώσει εικόνα αποκατάστασης της ηρεμίας στη σχέση δεν επέλυσε στην πραγματικότητα κανένα από τα ζητήματα – αγκάθια στις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Σι πάντως συμφώνησε να λάβει, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, μέτρα για να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης. Το πολύ ισχυρό συνθετικό οπιοειδές παράγεται με χημικές ουσίας προερχόμενες κυρίως από την Κίνα και ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ προσομοίωσαν πόλεμο με την Κίνα – “Θα χάσουμε πολύ γρήγορα”

Η ανακοίνωση είναι καλοδεχούμενο νέο για τον πρόεδρο Μπάιντεν, που διεξάγει εκστρατεία για την επανεκλογή του και κατηγορείται σε υψηλούς τόνους από τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του πως δεν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει τη διακίνηση ναρκωτικών.

Ακόμη, Ουάσιγκτον και Πεκίνο αποφάσισαν να συζητήσουν για την τεχνητή νοημοσύνη, σχηματίζοντας κοινή ομάδα ειδικών.

Ο Σι Τζινπίνγκ, αντιμέτωπος με επιδεινούμενη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα του, δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να δώσει την εικόνα πως βρίσκεται σε αδυναμία, πάνω απ’ όλα όσον αφορά την Ταϊβάν. Το καθεστώς της νήσου, που το Πεκίνο θεωρεί επαρχία του και όπου θα γίνουν προσεχώς προεδρικές εκλογές παραμένει κεντρικό ζήτημα που προκαλεί τριβές.

Ο Τζο Μπάιντεν αξίωσε από τον κινέζο ομόλογό να σεβαστεί την εκλογική διαδικασία στην Ταϊβάν, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την ηθελημένα αμφίσημη στάση της Ουάσιγκτον: δεν τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της, αλλά ταυτόχρονα λέει πως θα την υπερασπιστεί αν γίνει προσπάθεια κατάληψής της διά της βίας.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Στήριξη στο δικαίωμα για διαδηλώσεις στην Κίνα

Ο Κινέζος πρόεδρος από την πλευρά του κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να πάψει να εξοπλίζει την Ταϊβάν, τονίζοντας πως η επανένωση είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα με την κινεζική διπλωματία.

Η Ουάσιγκτον αναμένει επίσης η Κίνα –εταίρος του Ιράν και της Ρωσίας– να τηρεί ισορροπίες σε μεγάλες διεθνείς κρίσεις, όπως ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς κι αυτός στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε για ακόμη μια φορά κατά την έναρξη της συνόδου πως σκοπός του να υπάρξει υπεύθυνη διαχείριση της αντιπαλότητας των δύο χωρών, ώστε να μην εκτραχυνθεί, να μη μετατραπεί σε σύγκρουση.

Ο Κινέζος ομόλογός του, που έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον των αφόρητων συνεπειών ενδεχόμενης σύγκρουσης, έκρινε, κατά την επίσημη μετάφραση στα αγγλικά της τοποθέτησής του, πως οι δύο χώρες δεν γίνεται να γυρίσουν την πλάτη η μια στην άλλη.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Κυρώσεις σε επιχειρήσεις στην Κίνα που βοηθούν το Ιράν στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Σε σύντομη απάντηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη και τόνισε πως η μειονότητα είναι Μουσουλμανική…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This