ΗΠΑ – Ισραήλ | Μπάιντεν και Λαπίντ δεσμεύθηκαν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα
Defence Redefined
Published on 16/07/2022 at 09:58

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, υπέγραψαν κοινή δέσμευση ότι το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

“Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο”, δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη συνέντευξη Τύπου που διαδέχθηκε την υπογραφή της “Διακήρυξης της Ιερουσαλήμ”, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν πως αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της υπόσχεσης είναι η δέσμευση ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και ότι είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα στοιχεία της εθνικής δύναμής τους προκειμένου να διασφαλίσουν αυτό το αποτέλεσμα”, αναφέρεται στη διακήρυξη.

“Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε ένα πυρηνικό Ιράν είναι αν το Ιράν γνωρίζει πως ο ελεύθερος κόσμος θα χρησιμοποιήσει βία”, δήλωσε από την πλευρά του, μετά την τελετή υπογραφής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το 2015, το Ιράν υπέγραψε διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό και τον έλεγχο των πυρηνικών προγραμμάτων του. Το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από εκείνη τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ανεπαρκή, μια αποχώρηση που είχε τότε καλωσορίσει το Ισραήλ. Το Ισραήλ λέει τώρα ότι θα υποστήριζε μια νέα συμφωνία αλλά με πιο αυστηρούς όρους. Το Ιράν όμως αντιδρά σε νέους περιορισμούς.

Ο Μπάιντεν πιέζει για την επιστροφή στις συνομιλίες αλλά είπε ότι επαφίεται στο Ιράν να ανταποκριθεί. “Δεν θα περιμένουμε για πάντα”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με τον Λαπίντ συζήτησε επίσης πόσο σημαντικό είναι “για το Ισραήλ να ενσωματωθεί πλήρως στην περιοχή”. Ο Λαπίντ, από την πλευρά του, εκτίμησε πως η επικείμενη επίσκεψη του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία είναι “εξαιρετικά σημαντική για το Ισραήλ”.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Το “παράθυρο ευκαιρίας” για το Ιράν θα κλείσει σε μερικές εβδομάδες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Εθνική Φρουρά | Συνεκπαίδευση με Αμερικανούς Πεζοναύτες της MARSOC – Φωτογραφίες

Εθνική Φρουρά | Συνεκπαίδευση με Αμερικανούς Πεζοναύτες της MARSOC – Φωτογραφίες

Το ΓΕΕΦ δημοσιοποίησε φωτογραφικό υλικό από τη συνεκπαίδευση ομάδων ειδικών επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς με αντίστοιχες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, της γνωστής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων MARSOC…

Pin It on Pinterest

Share This