ΗΠΑ – Ινδία | Συμφωνία για σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα
Defence Redefined
Published on 06/06/2023 at 14:43

ΗΠΑ και Ινδία, συμφώνησαν για ένα οδικό χάρτη στρατιωτικο-βιομηχανικής συνεργασίας, σε μια περίοδο που το Νέο Δελχί επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή του από τα ρωσικά όπλα και σε ένα πλαίσιο εντάσεων με το Πεκίνο.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην ινδική πρωτεύουσα δήλωσε ότι εκπόνησαν ένα νέο φιλόδοξο οδικό χάρτη βιομηχανικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, ο οποίος θα επιτρέψει να επιταχυνθούν τα προγράμματα συνανάπτυξης και συμπαραγωγής που έχουν προτεραιότητα.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην Ασία για την αντιμετώπιση της αυξημένης επιρροής της Κίνας και μιας όλο και πιο πολεμοχαρούς Βόρειας Κορέας, η οποία είχε οδηγήσει προηγουμένως τον Όστιν στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη.

Ωστόσο αναλυτές προειδοποιούν πως αυτές οι υποσχέσεις πρέπει να υποστηριχθούν με συγκεκριμένες δράσεις. Το Νέο Δελχί και η Μόσχα είναι σύμμαχοι εδώ και δεκαετίες και η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας.

Σήμερα η Ινδία, η οποία ουδέποτε καταδίκασε τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, επιδιώκει να βάλει τέλος σ’ αυτή την εξάρτηση στο στρατιωτικό τομέα, τόσο διευρύνοντας τις πηγές εισαγωγής όπλων όσο και αυξάνοντας την εθνική παραγωγή της.

Δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, διαπραγματεύονται συμφωνίες που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια και διπλωμάτες υποστηρίζουν πως η Ινδία προσδίδει μεγάλη σημασία στη μεταφορά τεχνολογιών, στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας.

Η συμφωνία με την Ουάσινγκτον θα επιτρέψει έτσι να επιταχυνθούν η τεχνολογική συνεργασία και η συμπαραγωγή, ιδιαίτερα στα αεροπορικά συστήματα μάχης και στα συστήματα χερσαίας κινητικότητας, τον υποβρύχιο τομέα και τις πληροφορίες, την επιτήρηση και την αναγνώριση, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Το ινδικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε πως οι συνομιλίες είχαν ως άξονα τη εξεύρεση μέσων για την ενίσχυση της βιομηχανικής συνεργασίας με την Ουάσινγκτον, κυρίως την συνανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τη συμπαραγωγή υφιστάμενων και νέων συστημάτων.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Ινδία | Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου El-Sisi στο Νέο Δελχί για την Ημέρα της Δημοκρατίας – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

Pin It on Pinterest

Share This