ΗΠΑ – Βουλγαρία | Άσκηση για τον εντοπισμό πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών στα σύνορα
Defence Redefined
Published on 08/09/2022 at 13:00

Μια κοινή αμερικανοβουλγαρική άσκηση, που επικεντρώνεται στην επαλήθευση και την πρακτική εφαρμογή των εθνικών διαδικασιών για τον εντοπισμό πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών στους μεθοριακούς σταθμούς ελέγχου, η TANGRA TTX, ξεκίνησε χθες. 

Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Νοεμβρίου και οργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας και Πυρηνικής Ενέργειας (INNRE) της βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Την έναρξη της άσκησης κήρυξαν ο υπηρεσιακός υφυπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος του υπουργείου Κοσταντίν Κοτζαμπάσεφ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βουλγαρία Χίρο Μουστάφα και ο διευθυντής του INNRE, καθηγητής Λατσεζάρ Γκεοργκίεφ.

Η πυρηνική ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλεια όλων των χωρών και των πολιτών τους και η ετοιμότητα του κράτους να εντοπίζει και να αποτρέπει αποτελεσματικά την παράνομη μεταφορά πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών μέσω των αεροδρομίων, των λιμένων και των χερσαίων συνόρων παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των συνόρων και την ασφάλεια των χωρών, τόνισε ο Κατζαμπάσεφ. Ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των χωρών στον τομέα αυτόν είναι εξίσου σημαντικός, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Πρόγραμμα Prince | Η ΕΛ.ΑΣ εκπαιδεύεται σε χημικές, βιολογικές και ραδιολογικές απειλές

Ο υφυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η TANGRA TTX θα επιτρέψει να ελεγχθούν το βουλγαρικό μοντέλο και οι δυνατότητες, ο χρόνος ανταπόκρισης και τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα για να σταματήσει την εισαγωγή και την εξαγωγή πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων, όπου σχεδιάζονται τρομοκρατικές ενέργειες και των καταστάσεων που περιλαμβάνουν τη μεταφορά αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Η ανταλλαγή εμπειρίας και πρακτικών για τη βελτίωση των εθνικών δυνατοτήτων είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι η Βουλγαρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι, η πρέσβειρα Μουστάφα υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και του πολιτισμού. Ως εταίροι, βελτιώνονται από κοινού, είπε, προσθέτοντας ότι η άσκηση καταδεικνύει την κοινή δέσμευσή τους να βελτιώσουν την εθνική ασφάλειά τους.

Η άσκηση θα επιτρέψει στους Βούλγαρους ειδικούς να μάθουν από τις πρακτικές των Αμερικανών συναδέλφων τους, γεγονός που θα συμβάλει να αυξηθεί το επίπεδο αυτών των διαδικασιών στη Βουλγαρία, είπε ο Γκεοργκίεφ στην ομιλία του.

Στην τριήμερη άσκηση περιλαμβάνονται διαλέξεις από εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργείου Ενέργειας, του FBI και της αμερικανικής Υπηρεσίας Περιορισμού Αμυντικών Απειλών. Θα γίνει επίσης μια επίδειξη με το εξειδικευμένο, κινητό εργαστήριο χημικής, βιολογικής και πυρηνικής άμυνας (CBRN) του INNRE.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Σουηδία | Πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν βόμβα το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Στοκχόλμης

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραγωδία στο Αιγαίο | 16 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης από τις Ελληνικές αρχές

Τραγωδία στο Αιγαίο | 16 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης από τις Ελληνικές αρχές

Νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής είναι και τα 16, μέχρι στιγμής, θύματα του ναυαγίου με αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
EUNOMIA-3/2022 | Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας ανατολικά της Λεμεσού – Φωτογραφίες

EUNOMIA-3/2022 | Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας ανατολικά της Λεμεσού – Φωτογραφίες

Τα σενάρια που εκτελέστηκαν περιλάμβαναν μεταξύ άλλων αεροναυτικές επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, αντιαεροπορικές…

Pin It on Pinterest

Share This