ΗΠΑ | Αποστολή στην Ουκρανία κατασχεθέντων από το Ιράν όπλων
Defence Redefined
Published on 06/10/2023 at 10:07

Χιλιάδες κατασχεθέντα ιρανικά όπλα και πυρομαχικά πρόκειται να παραδώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουκρανία, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναπλήρωση κρίσιμων ελλείψεων σε εξοπλισμό που αντιμετωπίζει ο στρατός της, καθώς περιμένει μεγαλύτερη στρατιωτική συνδρομή από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται σε αποκλειστικό δημοσίευμα το CNN.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ έχει ήδη μεταφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο κατασχεθέντα ιρανικά πυρομαχικά στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η ίδια η CENTCOM.

Η κυβέρνηση απέκτησε την κυριότητα αυτών των πυρομαχικών στις 20 Ιουλίου 2023, μέσω των αξιώσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης για αστική κατάσχεση κατά του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), αναφέρει η ανακοίνωση.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει από τον Μάρτιο ότι ζητούσε την κυριότητα ενός εκατομμυρίου βλημάτων ιρανικών πυρομαχικών, χιλιάδων πυροσωλήνων προσέγγισης και χιλιάδων κιλών προωθητικού υλικού για χειροβομβίδες, τα οποία το Πολεμικό Ναυτικό είχε κατασχέσει από το Ιράν κατά τη μεταφορά τους στην Υεμένη.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία Ιράν – Ιράκ για αφοπλισμό οργανώσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Τα πυρομαχικά μεταφέρονταν από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης στους Χούτι στην Υεμένη κατά παράβαση της απόφασης 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζυγίζει εδώ και μήνες πώς θα στείλει νόμιμα στους Ουκρανούς τα κατασχεθέντα όπλα, τα οποία φυλάσσονται σε εγκαταστάσεις της CENTCOM σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Οι κατασχέσεις, οι οποίες συχνά πραγματοποιούνται από κοινού με τις περιφερειακές δυνάμεις-εταίρους, στοχεύουν μικρά σκάφη χωρίς σημαία σε διαδρομές που παραδοσιακά ακολουθούνται για την παράνομη μεταφορά όπλων στους Χούτι στην Υεμένη.

Στα μέσα Ιανουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέδραμαν τις γαλλικές δυνάμεις στην επιχείρηση κατάσχεσης 3.000 επιθετικών τυφεκίων που κατευθύνονταν από το Ιράν στην Υεμένη, καθώς και 23 αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων. Συνολικά σε δύο μήνες οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους κατέσχεσαν συνολικά 5.000 όπλα και 1,6 εκατομμύρια σφαίρες, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση.

Αξιωματούχοι των υπουργείων Δικαιοσύνης και Άμυνας των ΗΠΑ συνεργάζονται για να βρουν μια νόμιμη οδό για να στείλουν τα όπλα στην Ουκρανία, ενώ η απόφαση θα μπορούσε να μπει “σφήνα” μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, οι οποίες έχουν σχηματίσει μια de facto αμυντική συνεργασία τους τελευταίους μήνες, με το Ιράν να προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Ρωσία να συνεργάζεται με το Ιράν στην παραγωγή πυραύλων και αεράμυνας.

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση που δέχθηκε το ελληνόκτητο τάνκερ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This