ΗΠΑ | Αποστολή πυρομαχικών 155χιλ στην Ουκρανία από αποθέματα στο Ισραήλ
Defence Redefined
Published on 18/01/2023 at 18:45

Οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ουκρανία απόθεμα από πυρομαχικά που φυλασσόταν στο Ισραήλ προς χρήση στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, έγραψε η εφημερίδα New York Times που προσθέτει ότι η απόφαση ελήφθη τον περασμένο χρόνο όταν στο Ισραήλ ήταν πρωθυπουργός ο Γιαΐρ Λαπίντ.

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα στο Reuters, λέγοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ ενέκρινε την μεταφορά, παρότι οι ΗΠΑ τυπικά δεν χρειάζονται τέτοια συναίνεση. Παρότι έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Ισραήλ έχει περιορίσει την βοήθειά του προς το Κίεβο σε ανθρωπιστική βοήθεια και προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ αποκλείει την άμεση αποστολή όπλων.

Οι Ισραηλινοί θέλουν να διατηρήσουν μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για θέματα συντονισμού με τη Ρωσία, που ισχύει από το 2015, σχετικά με τα στρατιωτικά τους πλήγματα εναντίον ύποπτων ιρανικών στόχων στη Συρία, όπου η Μόσχα διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις. Επίσης, λαμβάνουν υπόψη τους την ευημερία της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας της Ρωσίας.

Ο ισραηλινός αξιωματούχος δεν γνωρίζει αν αναμένονται και νέες μεταφορές αμερικανικού οπλισμού από το Ισραήλ υπό τον δεξιό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ανέλαβε την εξουσία στις 29 Δεκεμβρίου και ο οποίος σε προηγούμενες θητείες του είχε καλλιεργήσει μια προσωπική σχέση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ δεν σχολίασε άμεσα το δημοσίευμα των New York Times. Ο ουκρανός πρεβευτής Γεβγκέν Κορνίτσουκ είπε στο Reuters τηλεφωνικώς ότι δεν γνωρίζει αν αληθεύει το δημοσίευμα, ενώ η ρωσική πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Λαπίντ, ο οποίος είχε αναλάβει την εξουσία τον Ιούλιο, εξέφραζε ανοιχτά τη στήριξή του προς την Ουκρανία.

Επί δεκαετίες το Πεντάγωνο αποθήκευε πυρομαχικά στο Ισραήλ για να χρησιμοποιηθούν για ανεφοδιασμό σε έκτακτη ανάγκη σε περίπτωση πολέμου στη χώρα ή για να παραδοθούν σε άλλους συμμάχους των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους New York Times, τα αμερικανικά πυρομαχικά που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία από το Ισραήλ ήταν 300.000 βλήματα πυροβολικού 155 mm, τα οποία το Κίεβο χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο.

*Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Αποδεδειγμένη χρήση των βλημάτων Top Attack BONUS 155 χιλ – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This