ΗΠΑ | Απαγόρευση πώλησης F-16 στην Τουρκία – Βλέπει F-35 στο Τέξας ο Κωνσταντίνος Φλώρος – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 13/07/2022 at 13:00

Ευχάριστη εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο, η τροπολογία που πέρασε στις ΗΠΑ, για την απαγόρευση πώλησης F-16 στην Άγκυρα, αλλά και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με το τουρκικό κράτος.

Η αρμόδια επιτροπή των ΗΠΑ, ψήφισε δύο τροπολογίες, η μια αφορά την απαγόρευση αναβάθμισης των F-16 ή πώλησης νέων μαχητικών στην Τουρκία, ενώ η άλλη αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο που επιτρέπει στον πρόεδρο, την πώληση των F-16 στη Τουρκία, εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και αν έδινε αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Η τροπολογία, που θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρει τα εξής:

“Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου ότι:

Aυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών· και αυτό περιλαμβάνει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις (πάνω από το έδαφος) Ελλάδας.”

Το επόμενο κοινοβουλευτικό στάδιο είναι η υπερψήφισή της από την ολομέλεια της Βουλής, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει έως το τέλος Ιουλίου.

Οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν από τους βουλευτές Κρις Πάππας και Φρανκ Παλόν. Σε κοινή επιστολή τους, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή ζήτησαν νωρίτερα από τους Αμερικανούς νομοθέτες να στηρίξουν την εν λόγω τροπολογία.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με Lockheed Martin – Στην ατζέντα F-35, P-3B Orion και F-16 Viper

Επιθεώρηση τα F-35, ο Φλώρος

Στο μεταξύ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέφθηκε το Fort Worth στο Ντάλας του Τέξας, όπου η Lockheed Martin παράγει το Μαχητικό Αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35.

Όπως ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημερώθηκε για τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν τις γραμμές συναρμολόγησης, βαφής, αρχικών, τελικών ελέγχων και πτητικών δοκιμών και για τους 3 τύπους του F-35 (A, B και C), και ξεναγήθηκε από το προσωπικό της εταιρείας.

“Επίσης επισκέφθηκα τη γραμμή πτητικών δοκιμών του εργοστασίου, όπου φιλοξενούνται τα F-35 που ετοιμάζονται να παραδοθούν στους χρήστες τους, ενώ μου έγινε και σύντομη ενημέρωση τόσο για τις διεθνείς πωλήσεις του F-35 και την διαλειτουργικότητα της χρήσης του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και για την πορεία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην έκδοση Viper, όπως και για τον εκσυγχρονισμό των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B του Πολεμικού μας Ναυτικού”, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μάλιστα, ο Α/ΓΕΕΘΑ στην ανάρτηση του επεσήμανε ότι στη γραμμή παραγωγής του F-35 σύντομα θα κυματίζει και η Ελληνική Σημαία.

“Με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στην ελίτ των Μαχητικών Αεροσκαφών 5ης Γενιάς, η Ασφάλεια και η Σταθερότητα στην περιοχή μας και πέραν αυτής είναι εγγυημένη!”, προσέθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Ν. Παναγιωτόπουλος | Άμεσα οι διαδικασίες απόκτησης των F-35 από την Ελλάδα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This