Η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, για παροχή διευκολύνσεων σε Κύπριους πολίτες, για μετακίνησή τους σε πρώτη φάση σε χώρες γειτονικές…

Η ενεργός και σταθερή συμμετοχή των εταιρειών-μελών της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Ασφάλειας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) συνεχίζει να αποδίδει καρπούς.
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης του 2024, επτά ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και να ενταχθούν σε 17 ερευνητικά έργα, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία της χώρας στον ευρωπαϊκό χάρτη τεχνολογικής ανάπτυξης και αμυντικής συνεργασίας.
Η συμμετοχή αυτή έρχεται να προστεθεί στις επιτυχίες των προηγούμενων ετών, όπου εταιρείες-μέλη της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. συμμετείχαν συστηματικά στα προγράμματα EDF του 2021, 2022 και 2023.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι 7 ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με συνολικό προϋπολογισμό 625,6 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτό το ποσό, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ανέρχεται στα 487,19 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται από εθνικούς πόρους των κρατών-μελών.
Συνολικά, η χρηματοδότηση της ΕΕ για το EDF-2024 ανέρχεται στα 910 εκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. | Ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας μέσω των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων EDF και διεθνών συνεργασιών
Οι εταιρείες που εκπροσωπούν την Ελλάδα σε αυτό το νέο κύκλο είναι:
- IKH S.A. (I Know How)
- ISD S.A. (Integrated Systems Development)
- UCANDRONE S.A.
- SCYTALYS S.A.
- THEON SENSORS S.A.
- Intracom Defense
- Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε τρία από τα 17 έργα, ο συντονισμός των κοινοπραξιών έχει ανατεθεί σε ελληνική εταιρεία. Μεταξύ των έργων στα οποία συμμετέχουν οι ελληνικές εταιρείες περιλαμβάνονται:
- ENGRT II (European Next Generation Rotorcraft Technologies Phase II), με τη συμμετοχή της ISD S.A.
- BEAST (Boosting Advanced Missile System Technologies), όπου συμμετέχει η SCYTALYS S.A.
- PRECISE (Prediction and Response of Effectors on Critical Infrastructure and Structural Environments), με την IKH S.A.
- ORQESTRA (Orchestrating the Operational Deployment of Quantum Resistant Services for Next-Generation Secure Defence Systems and Communications), από την THEON SENSORS S.A.
- SENTINEL (Sustainable Energy Capabilities for Enhanced Military Camps and Operations), με την IDE S.A.
- FASETT2 Future Air System for European Tactical Transportation 2), με τη συμμετοχή των EAB και IKH S.A.
- AURIGA (ArmoURed Infantry Ground Assault), με την εμπλοκή των IDE S.A. και ISD S.A.
- iMUGS2 (Integrated Modular Unmanned Ground System 2) και AI-WASP (Artificial Intelligence Warfare Adaptive Swarm Platform), με την ISD S.A.
- 5G COMPAD 2.0 (5G Communications for Peacekeeping and Defence 2.0), με την IDE S.A.
- ePERFECT (European Hight-Performance Processor for RF Defense Applications), όπου η ISD S.A. είναι συντονίστρια.
- NEREUS (Naval systEm of systems and integRatED sUrvivability of future EU platfomS), με τη συμμετοχή της ISD S.A.
- HARPIA-Defence (Harmonised Approach for Resilient Proactive Intelligence Assessment in DEFENCE) και SWARMER ,(Swarming Autonomy in non-peRMissive EnviRonments) συντονίζονται από την IKH S.A.
- MYRIAD (Multi-source information sYstem based on Remote sensing AI Analytics to support the strategic Defence domain), με την IKH S.A.
- EDF2024-EPW-Phase2 (European Protected Waveform (Phase 2)), από την ISD S.A.
- NAVISENSE-X (NAVISENSE-X: Autonomous UAV Navigation in GNSS-Denied Environment through Multi-Sensor Fusion and AI-Driven Algorithms), με την UCANDRONE S.A.
Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι στις προηγούμενες δύο προσκλήσεις του EDF (2022 και 2023), 8 και 9 ελληνικές εταιρείες – μέλη της Ένωσης αντίστοιχα συμμετείχαν σε 11 και 13 έργα.
Διαβάστε επίσης: EDF 2023 | Εταιρείες – Μέλη του Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. συμμετέχουν δυναμικά στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΑΜΣ ΗΓΕΜΩΝ 2025 | Με επιτυχία διεξήχθη η άσκηση που σχεδίασαν οι έφεδροι ΟΥΚ – Συμμετοχή εθελοντών εφέδρων και μόνιμου προσωπικού
Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ΗΓΕΜΩΝ 2025, την οποία σχεδίασαν έφεδροι Βατραχάνθρωποι από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου (ΣΕΒΑΚ). Στην άσκηση συμμετείχαν εθελοντές έφεδροι…
Ελλάδα | Επαναπατρισμός 140 πολιτών από το Ισραήλ μέσω Αιγύπτου
Oλοκληρώθηκε με επιτυχία επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών εθνικού ενδιαφέροντος από το Ισραήλ, μέσω της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου…
Δανία | Δοκιμή θαλάσσιων drones επιτήρησης Voyager στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική
Η Δανία ανέπτυξε πρόσφατα δύο μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV), που ανέπτυξε και έχει θέσει σε λειτουργία αμερικανική εταιρεία, για να…
ALTUS LSA | Στη Λίστα με τις 100 Κορυφαίες Εταιρείες στην Άμυνα κατά Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων για το 2025
Πρόσφατα, το Defense Post δημοσίευσε την ετήσια και οριστική του λίστα με τις 100 Κορυφαίες Εταιρείες που Προωθούν την Τεχνολογία των Drones, στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπείται…
Lockheed Martin – KAI | Επέκταση της Στρατηγικής τους Συνεργασίας
Η Lockheed Martin και η Korea Aerospace Industries (KAI) υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στο Paris Air Show 2025, στις 17 Ιουνίου, με σκοπό την επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας τους στα αεροπορικά συστήματα.
ΣΜΥ | Φωτογραφίες και Βίντεο από την πρώτη θερινή κατασκήνωση
Το πρόγραμμα περιέλαβε εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα των μαθητών…
Ελληνικός Στρατός | Παραδόθηκε το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ – Φωτογραφίες
Το ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, όπως αναφέρει το ΓΕΣ, αποτελεί όχημα MAN TGS 6X6, πλήρως εξοπλισμένου για χρήση ως Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο (KEK) Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών…
RTX, Kongsberg και Νορβηγία παρουσιάζουν το ραντάρ GhostEye στο Paris Air Show 2025
Η Raytheon, θυγατρική της RTX (NYSE: RTX), σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Νορβηγίας και την Kongsberg Defence and Aerospace, ανακοίνωσε ότι το Βασίλειο της Νορβηγίας θα συμμετάσχει στην…