ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ευρύ το φάσμα των αρμοδιοτήτων της Μονάδας Αεροπορικής Πτέρυγας της Αστυνομίας – VIDEO
Defence Redefined
Published on 22/02/2021 at 11:21

Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες της Μονάδας Αεροπορικής Πτέρυγας της Αστυνομίας (ΜΑΕΠ) καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει από τη μεταφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέχρι τη διάσωση ατόμων, τη μεταφορά τραυματιών και την κατάσβεση πυρκαγιών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής της Μονάδας Αστυνόμος Α, Χριστόδουλος Κοντός.

Ο κ. Κοντός εξήγησε ότι «η Μονάδα έχει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των οποίων η επιτήρηση των ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διενέργεια περιπολιών με στόχο το έγκλημα, ενώ σε συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες, στοχεύουμε στην πρόληψη, καταστολή και εξιχνίαση του εγκλήματος ιδιαίτερα της διακίνησης ναρκωτικών, της λαθρομετανάστευσης, του λαθρεμπορίου και της τρομοκρατίας».

Διαβάστε επίσης: Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου | “Προσπάθεια αποσπασματικής και μη αντικειμενικής παρουσίασης των γεγονότων”

Ακόμα συνέχισε «διενεργούνται περιπολίες με στόχο την επιτήρηση και παρακολούθηση των κύριων οδικών αρτηριών της Κύπρου και της τροχαίας κίνησης. Περιπολίες διενεργούνται επίσης για εντοπισμό και διάσωση ζωών και περιουσίας, όταν υπάρχουν θεομηνίες ή άλλα σοβαρά ατυχήματα και δυστυχήματα, πάντοτε με στόχο την διάσωση ζωής και την παροχή βοήθειας στο κοινό».

Πρόσθεσε επίσης ότι «απαραίτητο στοιχείο στην επιτυχία των αποστολών της ΜΑΕΠ, είναι η καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των διαφόρων Τμημάτων της Αστυνομίας και άλλων Υπηρεσιών οι οποίες είναι αρμόδιες για τις επιχειρήσεις που επιτελούμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κοντός είπε πως «αρκετά συχνά τα ελικόπτερα της Μονάδας επιχειρούν για κατάσβεση πυρκαγιών, ενώ χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σοβαρά ασθενών ή σοβαρά τραυματιών σε ιατρικά κέντρα στην Κύπρο, ακόμα και στο εξωτερικό».

Διαβάστε επίσης: Εξήντα δύο νέα μέλη της Αστυνομίας έτοιμα για να προσφέρουν στην κοινωνία – Φωτογραφίες

Επίσης, πρόσθεσε, «η Μονάδα χρησιμοποιείται για μεταφορά και συνοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων ξένων επισήμων, αποστολές που ανατίθενται στη Μονάδα υπό το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) και οποιεσδήποτε άλλες οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές δοθούν από τον Αρχηγό ή τον Βοηθό Αρχηγό της Αστυνομίας».

Όσον αφορά το αξιόμαχο των μελών της ΜΑΕΠ, ο Διοικητής της Μονάδας είπε πως «για να μπορεί η Μονάδα να έχει επιτυχία στις αποστολές της πρέπει να υπάρχει μια συνεχής επιχειρησιακή ετοιμότητα και ταυτόχρονα άμεση ανταπόκριση». Αυτά, ανέφερε, «επιτυγχάνονται με τη συνεχή εκπαίδευση και τη διατήρηση της πειθαρχίας των μελών της Μονάδας σε υψηλά επίπεδα και την καλή συντήρηση των ελικοπτέρων»

Πρόσθεσε ακόμα πως «είμαστε σε θέση και έχουμε τις δυνατότητες να παρέχουμε, εκπαίδευση και να συντηρούμε τα ελικόπτερα μας και να  ανταποκρινόμαστε άμεσα». Μάλιστα, σημείωσε, «σε αυτό βοήθησε η συνεργασία που επιτεύχθηκε πρόσφατα με το ΚΣΕΔ, που ήταν και πρωτοβουλία του Κέντρου, να έχουμε δηλαδή επί μόνιμης βάσης νοσηλευτή στη Μονάδα μας».

Διαβάστε επίσης: Πυροσβεστική και ΚΣΕΔ ενώνουν δυνάμεις | Επιχειρησιακή συνεργασία για αντιμετώπιση κινδύνων – Φωτογραφίες

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό «η ΜΑΕΠ διαθέτει ακόμα ομάδα αυτοδυτών, ειδικά εκπαιδευμένους, οι οποίοι κάνουν έρευνες στη θάλασσα προκειμένου να εντοπιστούν άτομα ή περιουσίες και διάσωση ζωής. Επίσης η Μονάδα επιχειρεί σε αποστολές που ανατίθενται από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης  και μεταφορά κρατικών αξιωματούχων σε ειδικές αποστολές που αφορούν υπηρεσιακά θέματα».

Κληθείς να αναφέρει ποιες επιχειρήσεις ξεχωρίζουν από τις δράσεις της ΜΑΕΠ, ο Διοικητής είπε πως «τα τελευταία δύο χρόνια η Μονάδα επιχείρησε σε 52 περιπτώσεις. Αυτές που ξεχωρίζουν είναι τον Αύγουστο του 2020  όταν η ΜΑΕΠ συμμετείχε σε επιχείρηση μεταφοράς στον Λίβανο, προσωπικού της ΜΜΑΔ και της ΕΜΑΚ και εκπαιδευμένων σκύλων, ώστε να συνδράμουν στις προσπάθειες ανεύρεσης εγκλωβισμένων προσώπων μετά τη φονική έκρηξη».

Σημείωσε επίσης ότι «τον Ιανουάριο του 2020 ελικόπτερο της Μονάδας κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, μετέφερε ασθενή από πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων σε Νοσοκομείο της Δημοκρατίας, ενώ τα μέλη του πληρώματος τιμήθηκαν από τις εταιρείες και το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης ΚΣΕΔ». Μια άλλη περίπτωση, είπε, «ήταν τον Φεβρουάριο του 2019 όταν κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης, δυο ελικόπτερα της Μονάδας κατάφεραν να εντοπίσουν και να διασώσουν ομάδα από 17 προσκόπους που αναζητούνταν στην περιοχή Τροόδους».

Διαβάστε επίσης: Πληροφορίες για την πλήρωση κενών θέσεων σε Αστυνομία Κύπρου και Πυροσβεστική Υπηρεσία

 Είπε ακόμα ότι «την ίδια περίοδο το ελικόπτερο της Μονάδας μετέφερε στο Νοσοκομείο γυναίκα η οποία είχε τραυματιστεί μετά από πτώση της σε  χαράδρα στην περιοχή Τροόδους».

«Σημειώνεται ότι τα ελικόπτερα της ΜΑΕΠ συμμετέχουν κάθε χρόνο σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών τόσο στην Κύπρο όσο και σε γειτονικές χώρες όπως για παράδειγμα στο Ισραήλ και στον Λίβανο», πρόσθεσε.

Ο Χριστόδουλος Κοντός ανέφερε επίσης πως «απαραίτητο στοιχείο στην επιτυχία των αποστολών της ΜΑΕΠ είναι η καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των Τμημάτων της Αστυνομίας και άλλων Υπηρεσιών οι οποίες είναι αρμόδιες για τις επιχειρήσεις που θα εκτελέσει η Μονάδα». Ανά πάσα στιγμή, πρόσθεσε, «οι πιλότοι, οι διασώστες και τα ελικόπτερα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Αυτό, σημείωσε «επιτυγχάνεται με τη συνεχή εκπαίδευση, τη διατήρηση του προσωπικού σε υψηλά επίπεδα πειθαρχίας, την καλή συντήρηση των πτητικών μέσων και τη συμμετοχή σε διάφορες ασκήσεις ετοιμότητας».

Διαβάστε επίσης: Δεκαμελής αποστολή ΕΜΑΚ και ΜΜΑΔ αναχώρησε για το Λίβανο | VIDEO

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This