Ευρωπαϊκή Ένωση – Νότια Κορέα | Συμφωνία για ανάπτυξη σύμπραξης ασφαλείας
Defence Redefined
Published on 22/05/2023 at 17:01

Την έναρξη στρατιωτικού διαλόγου αποφάσισαν από κοινού σήμερα, Δευτέρα, Νότια Κορέα και Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την ανάπτυξη σύμπραξης ασφαλείας, εν μέσω έντασης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ-γιολ είχε σύνοδο κορυφής στη Σεούλ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η υγεία και οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο Γιουν πιέζει για ισχυρότερους δεσμούς ασφάλειας με την Ευρώπη και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της έντασης αναφορικά με τη στάση της Κίνας απέναντι στην Ταϊβάν. Επιθυμεί επίσης συνεργασία για να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.

Στις σημερινές συνομιλίες, που σηματοδοτούν την 60ή επέτειο των διμερών σχέσεων, ο Γιουν και οι ηγέτες της ΕΕ σε κοινή τους ανακοίνωση καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Επέκριναν επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο και τις απειλές της Πιονγκγιάνγκ για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων σε βάρος της Νότιας Κορέας.

Στη συνέντευξη Τύπου, η φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τον Γιουν για την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο Γιουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν επίσης ελευθερία στις υπερπτήσεις και τη ναυσιπλοΐα στη Νότια Σινική Θάλασσα καθώς και ειρήνη και σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν, λέγοντας ότι είναι αντίθετοι στις όποιες μονομερείς ενέργειες για αλλαγή του status quo στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού.

Η Νότια Κορέα και η ΕΕ θα ενισχύσουν επίσης τη συνεργασία στην οικονομική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες βασικών βιομηχανιών, όπως των ημιαγωγών.

Πηγή: CNN Greece 

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Νότια Κορέα | Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και του Υπουργείου Αμυντικών Εξοπλισμών της Δημοκρατίας της Κορέας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This