Επίσκεψη Υπουργού Άμυνας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η διμερής αμυντική συνεργασία
Defence Redefined
Published on 14/08/2022 at 09:15

Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης επισκέφθηκε το Ισραήλ και πραγματοποιήσε επίσημη συνάντηση με τον ομόλογο του Benny Gantz. Η συνάντηση έλαβε χώρα στις 11 Αυγούστου 2022 στο Τελ Αβίβ. 

Το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, την υλοποίηση του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας, την εξελισσόμενη συνεργασία στους εξοπλισμούς, την τριμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, τη συνεχιζόμενη ένταση στην περιοχή, καθώς και τις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Μεταξύ άλλων, ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ αναφέρεται σε ενίσχυση των σχέσεων στον τομέα της βιομηχανίας, τον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και ευρύτερα ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας. 

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΜ, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Υπουργός καταδίκασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις με ρουκέτες και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα. Εξέφρασε βαθιά λύπη για τις ανθρώπινες απώλειες και τους τραυματίες, χαιρέτησε θερμά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και σημείωσε  τον καθοριστικό ρόλο της Αιγύπτου στη διαμεσολάβηση.

Συναντήθηκε επίσης με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Κράτους του Ισραήλ, όπου συζήτησαν θέματα συνεργασίας και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Πανάγιο Τάφο. Στη συνάντηση με τον Μακαριότατο Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’, συζήτησαν θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο και γενικότερα τον Ελληνισμό.

Στο περιθώριο των συναντήσεων, ο κ. Πετρίδης μετέβη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Yad Vashem όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και ακολούθως στο  Συμμαχικό Κοιμητήριο στη πόλη Ράμλα, όπου απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές στους 11 Κύπριους πεσόντες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που βρίσκονται θαμμένοι εκεί.

Διαβάστε επίσης: ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022 | Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη άσκηση Κύπρου και Ισραήλ – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This