ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ελληνικό ΥΠΕΞ | “Διατηρούμε το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα”
Defence Redefined
Published on 05/01/2022 at 14:30

Απάντηση, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, στο τουρκικό ΥΠΕΞ,  εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Τετάρτης.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εκφράζει τις πάγιες θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης όσον αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, θέσεις οι οποίες αντανακλούν την προσήλωση της Ελλάδας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της προστασίας των συμφερόντων της χώρας.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει λυπηρό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παραβαίνει  αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και υπογραμμίζει ότι είναι επίσης οξύμωρο ότι η χώρα που συστηματικά τις τελευταίες ημέρες έχει προβεί σε σειρά επιθετικών δηλώσεων, μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων της, οι οποίοι απειλούν ευθέως την Ελλάδα και αμφισβητούν ακόμη και την εδαφική κυριαρχία της, να εγκαλεί τη χώρα μας για “προκλητικές δηλώσεις  και ενέργειες”.        

Η Αθήνα σημειώνει, επίσης, ότι απορρίπτει στο σύνολό τους τις μονομερείς αιτιάσεις που αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να οικοδομεί τις σχέσεις της με γειτονικές και άλλες χώρες στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Καλεί, παράλληλα, όσες χώρες της περιοχής δεν το έχουν ήδη πράξει, να σεβαστούν τους θεμελιώδεις αυτούς κανόνες, αντί να τους καταπατούν σε καθημερινή βάση.

“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις συμμαχικές και εταιρικές της σχέσεις, οι οποίες έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα δεν προβαίνει σε καμία παράνομη μονομερή διεκδίκηση και διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως αυτό προκύπτει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 

Τέλος, η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο, υπό την ουσιαστική προϋπόθεση ότι διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: 2021 | Ανασκόπηση των μεγαλύτερων συγκρούσεων που ξέσπασαν ή συνεχίστηκαν στη χρονιά που μας πέρασε

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This