Ελληνικό ΥΠΕΞ | Απέλαση δώδεκα Ρώσων διπλωματών
Defence Redefined
Published on 07/04/2022 at 08:44

Αποτέλεσμα ερευνών που διήρκεσαν 18 μήνες είναι η χθεσινή απόφαση για κήρυξη 12 Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι υπηρετούν σε διπλωματικές και προξενικές αποστολές στην Ελλάδα, ως ανεπιθύμητων προσώπων (personae non gratae). 

Ουσιαστικά πρόκειται για το τελευταίο βήμα πριν από την απέλαση από την Ελλάδα. Οι 12 Ρώσοι διπλωμάτες, ανάμεσα στους οποίους υψηλόβαθμα, προβεβλημένα και εξωστρεφή στελέχη της πρεσβείας στην Αθήνα και του γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, ανακηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963. 

Η τελική υλοποίηση της απόφασης ανακοινώθηκε χθες το πρωί από τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη στον Ρώσο πρέσβη Αντρέι Μάσλοβ. Οι έρευνες που οδήγησαν στον εντοπισμό των προσώπων αυτών έγιναν σε συνεργασία της ΕΥΠ με συμμαχικές χώρες, ενώ είναι απολύτως σαφές ότι αμερικανικές και βρετανικές πληροφορίες ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες. 

Οι δραστηριότητες των 12 διπλωματών συνδέονται, σύμφωνα με την Καθημερινή, με προπαγανδιστική δραστηριότητα και προσπάθεια επηρεασμού προσώπων και οργανισμών που διαθέτουν δημόσιο βήμα.

Η απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στο πρώτο βήμα πριν από την απέλαση των 12 διπλωματών συμπίπτει χρονικά με ανάλογες αποφάσεις άλλων χωρών της Ε.Ε. και της Βαλτικής. Η κοινοποίηση της ελληνικής απόφασης προκάλεσε την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.

“Εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες”, αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν της ρωσικής πρεσβείας. “Η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες”, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία.

Στην Αθήνα αναμένουν, βεβαίως, ότι από τη Μόσχα θα υπάρξει ανάλογη απάντηση, την οποία και περιμένουν τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται, τέλος, ότι κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση να μη μετατρέψει τα εδάφη της χώρας σε χώρο συγκέντρωσης του “μαύρου” χρήματος των Ρώσων ολιγαρχών. 

Μετά τις επαφές με Τούρκους συνομιλητές στο ΥΠΕΞ, η κ. Νούλαντ ανέφερε ότι “με την τουρκική αντιπροσωπεία συζητήσαμε τη λογική που κρύβεται πίσω από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Θεωρώ πως η Τουρκία κατάλαβε πλήρως πως πρέπει να κόψουμε τη ροή του χρήματος προς την πολεμική μηχανή του Πούτιν και πως πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα για όσα έχει κάνει στον πόλεμο”.

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο Καραμπάχ | Νέες συνομιλίες στις Βρυξέλλες για την ειρήνη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This