Ελλάδα – Τουρκία | Οδικός χάρτης τριών σημείων στα ελληνοτουρκικά το επόμενο διάστημα
Defence Redefined
Published on 06/09/2023 at 09:10

Την επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αποφάσισαν στη συνάντηση τους ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, όπως ανέφεραν στις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησής τους.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο κυπριακό επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αθήνας που είναι η άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε εκ νέου ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ είπε ότι οι μειονότητες είναι για την Ελλάδα γέφυρες συνεργασίας και τα μέλη τους απολαύουν στη χώρα ισοπολιτεία και ισονομία.

Είναι απαραίτητο να χτίσουν πάνω σε αυτά που τους ενώνουν και να κατανοήσουν καλύτερα αυτά που τους χωρίζουν, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης. Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφώνησαν ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα:

Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου. Δεύτερον, προσέθεσε, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τρίτον, προσέθεσε, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.

Αποστολή των δύο υπουργών, όπως επεσήμανε o κ. Γεραπετρίτης είναι πρώτον να επιλύουν τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουν εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουν εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις.

Δεύτερο, να κατευθύνουν τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφελίμων και απτών αποτελεσμάτων.

Τρίτον, να προετοιμάζουν τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Τουρκία | Έκλεισε η συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Κομβικά σημεία, όπως σημείωσε θα είναι πρώτα απ’ όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου και η διοργάνωση μετά από 7 χρόνια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για μια καρποφόρα συνάντηση και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την βοήθεια που προσέφερε στην Τουρκία μετά τους σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου. Ο κ. Φιντάν είπε ότι έγινε μια διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεων των δύο χωρών κατά την συνάντηση που είχε με τον κ. Γεραπετρίτη και τόνισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχουν ανοίξει αποτελούν θετική εξέλιξη.

Αναφερθείς στη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αμοιβαία βούληση για τη συνέχιση των επαφών και εξέφρασε την πεποίθηση πως τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο.

Εστιάζοντας περαιτέρω στα όσα συζητήθηκαν με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Χακάν Φιντάν είπε πως αξιολόγησαν περιεκτικά τα προβλήματά  αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και προσέθεσε ότι έχουν διαφορές απόψεων στο Αιγαίο, τα οποία συζήτησαν σε διερευνητικές συνομιλίες.

Σε ό,τι αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως η Τουρκία υποστηρίζει την “αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού”. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως αντάλλαξαν απόψεις και για το Κυπριακό και ότι οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές, χωρίς να αναφερθεί σε αυτές.

Επιπλέον, ο Χακάν Φιντάν επισήμανε πως συζήτησε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη τα βήματα που μπορούν να υλοποιηθούν για την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, του τουρισμού και των οικονομικών σχέσεων.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα | Αντίδραση από την Αθήνα για τα “συγχαρητήρια” του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

Η Nexter, εταιρεία του ομίλου KNDS (KMW+NEXTER Defense Systems), ανακοίνωσε την άφιξη του νέου τακτικού Μη Επανδρωμένου Οχήματος Εδάφους…

ΓΕΕΘΑ | Παρακολούθηση Επίδειξης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Σύγχρονων Τεχνολογιών του Διακλαδικού Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας – Φωτογραφίες

ΓΕΕΘΑ | Παρακολούθηση Επίδειξης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Σύγχρονων Τεχνολογιών του Διακλαδικού Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας – Φωτογραφίες

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου…

Pin It on Pinterest

Share This