Ελλάδα – Τουρκία | Διπλωματικό επεισόδιο με τον Απ. Τζιτζικώστα
Defence Redefined
Published on 06/11/2022 at 12:15

Σε μια νέα πρόκληση προχώρησε χθες η τουρκική πλευρά, καθώς ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρέμεινε για ώρες “εγκλωβισμένος” στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές Αρχές.

Όλα συνέβησαν όταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έφτασε στο λιμάνι της τουρκικής πόλης. Ο κ. Τζιτζικώστας ταξίδεψε χθες το πρωί με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (Euro-Mediterranean Regional and Local Assembly – ARLEM), ωστόσο λίγο μετά την άφιξή του κρατήθηκε σε ένα γραφείο από τις Αρχές, οι οποίες δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Απόστολος Τζιτζικωστας πήγε το πρωί στη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. 

Όχι δηλαδή μόνο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος. Όταν έφτασε του είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους, δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. 

Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου. Ο κ. Τζιτζικώστας παραμένει για την ώρα στο πλοίο και θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Ναυάγιο στις συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ – “Καρφιά” για την Ελλάδα

Το ΥΠ.ΕΞ. κάλεσε την Άγκυρα να δώσει άμεσα εξηγήσεις, υπογραμμίζοντας πως έχουν ήδη γίνει σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη.

Έπειτα από ώρες, η τουρκική πλευρά απέδωσε σε “τεχνικό λάθος” το περιστατικό, με τον περιφερειάρχη να δηλώνει πως θα επιστρέψει στην Ελλάδα, αν και η Άγκυρα αποφάσισε να άρει την απαγόρευση εισόδου, μετά τις ενέργειες της Ε.Ε. και της ελληνικής πλευράς.

Για την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία αναφέρει:

“Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.”

Διαβάστε επίσης: Στέιτ Ντηπάρτμεντ | Δεν είναι το ίδιο οι S-300 της Ελλάδας με τους S-400 της Τουρκίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ΥΠΑΜ, ήταν το ενδιαφέρον την Κύπρου για οπλικά συστήματα της Σερβικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και το ενδιαφέρον της Σερβίας για συστήματα που κατέχει η Κύπρος…

Pin It on Pinterest

Share This