Ελλάδα – Αλβανία | Πρώτο “μπλόκο” λόγω υπόθεσης Μπελέρη
Defence Redefined
Published on 13/11/2023 at 09:01

Ουσιαστική κλιμάκωση της σκληρής στάσης έναντι των Τιράνων λόγω της συνεχιζόμενης παραβίασης των δικαιωμάτων του φυλακισμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, συνιστά η απόφαση της Ελλάδας να μη συναινέσει σε κοινή επιστολή των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για την έναρξη διαπραγματεύσεων της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων.

Αν και βρέθηκε φόρμουλα να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο κεφάλαιο με τα Σκόπια, καθώς η Βουλγαρία δέχθηκε τη συμβιβαστική πρόταση, που κατατέθηκε από την ισπανική προεδρία, κάτι τέτοιο δεν έγινε για την Αλβανία.

Πέρα από την επίδραση που έχει για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις η στάση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη, με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί μια δεύτερη ταχύτητα στο ζεύγος των υποψηφίων για ένταξη στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψηφιότητες της Αλβανίας και των Σκοπίων είναι συνδεδεμένες, ως εκ τούτου αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια πρακτική αποσύνδεση (decoupling) των δύο υποψηφιοτήτων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η πρώτη δέσμη για τα θεμελιώδη ζητήματα που πρέπει να επιλύσει κάθε υποψήφια χώρα περιλαμβάνει πέντε κεφάλαια και συγκεκριμένα εκείνα που αφορούν:

  • Τη δικαστική εξουσία και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
  • Τη Δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.
  • Τις δημόσιες προμήθειες.
  • Τις στατιστικές.
  • Τον οικονομικό έλεγχο.

Η Αθήνα δεν συναίνεσε σε κοινή επιστολή των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. προς τα Τίρανα για την έναρξη διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση προόδου των υποψηφίων προς ένταξη στην Ε.Ε. κρατών, με έμμεση πλην σαφή αναφορά στις επιπλοκές που προκαλεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις η υπόθεση Μπελέρη.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα | Καμία περίπτωση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας

Είναι προφανές ότι η Αθήνα μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση της εφόσον τα Τίρανα προχωρήσουν σε κινήσεις που θα υποδηλώνουν πως υφίσταται περιθώριο συζητήσεων και όχι επίδειξη ισχύος εκ μέρους του κ. Ράμα, προς το εσωτερικό ή το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει ζητήσει σε όλα τα πιθανά επίπεδα να δοθεί στον κ. Μπελέρη η δυνατότητα ορκωμοσίας του στο αξίωμα του δημάρχου Χειμάρρας, το οποίο μέχρι τώρα έχει αποκρουστεί από τα αλβανικά δικαστήρια.

Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου για τη διαφθορά, όπου δικάζεται ο κ. Μπελέρης θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου, ωστόσο ενδιάμεσα αναμένεται να οριστεί και νέα δικάσιμος για την ειδική άδεια την οποία ζητάει προκειμένου να ορκιστεί. Έχει αποφασιστεί η εκ νέου συνεδρίαση του ειδικού δικαστηρίου (GJKKO), το οποίο ορίστηκε από τους Αλβανούς δικαστές ως αρμόδιο, προκειμένου να κρίνει αν ο κ. Μπελέρης θα αποφυλακιστεί.

Τελευταία φορά που τα αλβανικά δικαστήρια απέρριψαν ένα τέτοιο αίτημα ήταν στις 26 Ιουνίου, ενώ ενδιάμεσα τα πολλαπλά αιτήματα των συνηγόρων του κ. Μπελέρη για επανάληψη μιας τέτοιας διαδικασίας απορρίφθηκαν χωρίς πολλές περιστροφές από τις αλβανικές αρχές.

Ο δρόμος είναι, βέβαια, μακρύς έως ότου τελεσιδικήσει η διαδικασία για τον κ. Μπελέρη, ενώ τον επόμενο μήνα οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πρόοδο της Αλβανίας θα ενταθούν. 

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Αλβανία | Επιτάχυνση για κατάθεση συνυποσχετικού στη Χάγη – Θέμα Τσάμηδων προσπάθησε να θέσει η ΥΠΕΞ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This